Kragujevac, kao i sliv Lepenice, kontaminirani piralenom, pokazala studija

Predsednik Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja Darko Laketić, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao je da je Kragujevac grad koji se, nažalost, suočio sa kontaminacijom piralenima.

On je naveo da je tokom bombardovanja došlo do kontaminacije piralenom sliva Lepenice od Kragujevca do ušća u Veliku Moravu. Istraživanje Rudarsko-geološkog fakulteta pokazalo je da se na ispitivanim mestima varijacija kontaminacije kretala od deset puta većih vrednosti piralena od graničnih. Najavio je da će biti urađeno novo istraživanje kako bi se utvrdilo da li sada ima i u kojoj koncentraciji piralena.

Piralen se izlio tokom razaranja velikih industriskih trafoa „Lakirnice“ u okviru Zastavinog kompleksa. Dokaze za te tvrdnje, na poslednjoj sednici Komisije za utvrdjivanje posledica NATO bombardovanja priložio je profesor doktor Ivan Matić, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u penziji. Prema toj studiji put piralena je išao od izlivanja u reku Ždraljicu, pa dalje preko Lepenice do Velike Morave.

Studiju je finansirana od strane EU, a analiza materijala je rađena u Češkoj u referentnim laboratorijama za piralen. Piraleni prema stanovištu SZO spadaju u red najvećih toksina koji postoje i najkacerogeniji su.

Interesantno je da je studija radjena nekoliko godina posle ratnih zbivanja u periodu od 2002-2005 godine. Bitno je naglasiti, ističe Laketić, da nema dubinske kontaminacije vode i zemljišta, jer je piralen nađen u sloju od površinskih 20 centimenara zemlje. Ipak on isparava kada se zemlja obradjuje pa su ljudi koji su obradjivali zemlju bili direktno izloženi.

„Upravo iz tih razloga radimo analizu uticaja tih isparenja sada na osnovu statističkih podataka na zdravlje stanovništva. Da vidimo da li postoji eventualno neki porast onih tumora i onih karcinoma koji nastaju inhalatornim putem“, objasnio je Laketić.

Naveo je da su imali sastanak i sa onima koji su čistili lakirnicu „Zastave“ lopatama, ručno bez neke valjane zaštitne opreme. „Na sastanku sa tim ljudima videli smo da postoji jedan visok, visok procenat nastanka malignih bolesti“, dodao je Laketić.

„Ono što je najznačajnije za javnost i što želim da prezentujem javnosti jeste da ja kao predsednik Komisije garantujem da svaka informacija koja je bitna za javno zdravlje stanovništva, za životnu sredinu, za populaciju uopšte je iznešena, prezentovana javnosti i tako će biti i u budućnosti“, zaključio je Laketić.

 

Izvor : RTS

Post Author: Milan

Ostavi komentar