Kragujevac domaćin „23. vidovdanskog skupa“ veterana 63. padobranske brigade

Na platou između stadiona „Čika Dača“ i Muzeja „21. oktobar“, juče je održan tradicionalni Vidovdanski skup, 23. po redu.  Udruženja veterana 63. padobranske brigade svake godine organizuje ovu manifestaciju u različitim gradovima Srbije u znak sećanja na hrabre padobrance stradale u odbrani zemlje.

Čast da bude domaćin i pruži podršku u organizaciji i realizaciji ovogodišnjeg Vidovdanskog skupa pripala je Gradu Kragujevcu. Uz brojne zvanice među kojima su bili predstavnici Kabineta predsednika Republike Srbije, Ministarstva odbrane, Generalštaba Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi porodica poginulih boraca, vetereni 63. padobranske brigade i ratni vojni invalidi, u ime domaćina skupu su prisustvovali predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović i zamenik predsednika Skupštine grada, Zoran Mladenović.

Veliki broj pripadnika 63. padobranske brigade je upravo iz Kragujevca, naglasio je predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović. Ova herojska brigada, dodao je on,koja je odlikovana ordenom predsednika Republike za hrabrost iskazanu u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, tradicionalno organizuje susrete svake godine.Prvi put se njihov susret održava u Kragujevcu. Na žalost, kazao je Petrašinović, vremenski uslovi na koje nismo mogli da utičemo niti da ih predvidimo pre mesec i po dana kada smo dogovarali program, pokvarali su planirani demo skok sa zastavama Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Kragujevca i 63. padobranske brigade koji je trebalo da izvedu, kao i tehnički zbor sa prikazom njihove opreme i naoružanja. Svakako, današnja manifestacija je jedno lepo druženje i aktivnog i rezervnog sastava veterana ove brigade, zaključio je Petrašinović, izrazivši nadu da će biti druge prilike da se ovaj skok izvede i prikaže njihova oprema.

Zvanicama se obratio predsednik Udruženja veterana 63. padobranske brigade, Vidoje Kovačević i tom prilikom zahvalio Gradu Kragujevcu na gostoprimstvu i velikom doprinosu u organizaciji skupa. On je upoznao prisutne sa radom, delovanjem i ratnim putem 63. padobranske brigade, ističući da se tokom organizovane borbene obuke koju su svi njeni članovi morali uspešno završiti radilo i na moralnoj i etičkoj edukaciji i jačanju osećaja pripadnosti jedinici.

Najsvetlije trenutke padobranska brigada dostiže svojim prvim angažovanjem u borbenim dejstvima na početku sukoba na teritoriji tadašnje SFR Jugoslavije u kojima se odmah ističe svojim sposobnostima, zalaganjem i hrabrošću, a posle prvog borbenog dejstva u kome je poginuo padobranac naša brigada stiče pravo nošenja crvene beretke kao elitnog simbola prestižnih padobranskih jedinica u celom svetu, naglasio je Kovačević.

Naš prvenstveni zadatak, poručio je on, jeste da negujemo tradiciju 63. padobranske brigade, čuvamo sećanje na naše poginule saborce i članove njihovih porodica, brinemo o ranjenim, povređenim i bolesnim članovima udruženja, negujemo duh zajedništva i pripadništva padobranskom bratstvu, kao i da promovišemo pozitivni način razmišljanja, tradicionalne ljudske vrednosti i humanitarni rad u cilju pomoći ugroženim kategorijama društva.

Neposredno pre otvaranja Vidovdanskog skupa stiglo je obaveštenje da će usled složene meteo sitacije doći do dejstvovanja protivgradnih raketa i nebo biti zatvoreno za letenje, tako da su organizatori bili primorani da otkažu demo skok.

Današnji skup padobranaca bio je i prilika da se ovo udruženje uručenjem plaketa organizacijama i pojedincima zahvali za izuzetan doprinos i afirmaciju njihovog rada.

Inače, za iskazane vojničke vrline 63. padobranske brigade je odlikovana najvišim ordenom koji dodeljuje država, Ordenom Narodnog heroja, kao i Ordenom Svetog Save trećeg stepena koji dodeljuje Srpska pravoslavna crkva.

Post Author: Milan

Ostavi komentar