Kragujevac danas obeležava gradske litije

Stara crkva u Kragujevcu danas, drugog dana silaska Svetog duha na apostole, obeležava svoju slavu, a današnji praznik je i litija grada Kragujevca. Tim povodom, NJegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan služio je jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi, uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije. Liturgiji su, pored ostalih, prisustvovali gradonačelnik Nikola Dašić, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, Biljana Ilić-Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Mirko Čikiriz, pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicma.

Stara crkva u Kragujevcu podignuta je 1818.godine i iako mala, bila je i ostala oslonac, mesto okupljanja i mesto donošenja važnih odluka. U njoj je započeo skupštinski život u tek oslobođenoj Srbiji. Knez Miloš kao ktitor ovog hrama nije žalio materijalna sredstva i angažovao je najbolje majstore za gradnju, dok je uređenje enterijera povereno italijanskim majstorima. Zadužbina kneza Miloša rekonstruisana je nekoliko puta, a 1829.godine prvi put su se oglasila i zvona sa ove crkve.

Nakon liturgije, litija je prošla gradskim ulicama. Litija je krenula u 10,45 sati iz porte Stare crkve, ulicama 27. marta i Kralja Petra, do Trga kod krsta i Trga Vojvode Radomira Putnika, zatim ulicama Kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Ilije Kolovića (pored Prve kragujevačke gimnazije), Vuka Karadžića, Kneza Mihaila, do crkvene porte.

Post Author: Milan

Ostavi komentar