Karavan „Na putu kroz roditeljstvo“ obišao Kragujevac

Četvrta stanica putujućeg edukativnog karavana „Na putu kroz roditeljstvo“ bila je Kragujevac. Organizaciju karavana podržala je kompanija Rosa voda koja je više od deceniju uključena u različite nacionalne programe Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja za stvaranje boljeg okruženja za mame, bebe i celu porodicu. Učesnike panela koji je organizovan u sali Skupštine grada među kojima su bili u najvećem broju mladi roditelji kao i budući roditelji, pozdravila je Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava

„Zadovoljstvo mi je da ispred Grada Kragujevca pozdravim sve sadašnje i buduće roditelje i istaknem da je ovaj karavan velika podrška svima vama i celoj zajednici na putu kroz roditeljstvo. Danas činimo sve da bude više brakova, roditelja, da bude više dece i više čvrstih i stabilnih porodica i ovaj projekat upravo doprinosi tome“, istakla je Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava.

Kragujevac je grad koji je primer dobre prakse, kada je reč o podršci porodicama, naročito porodicama sa decom. Iz gradskog budžeta subvencioniše se boravak dece u privatnim vrtićima sa 80% od tržišne cene, svi učenici osnovnih i srednjih škola imaju pravo na besplatan prevoz, izgrađen je ili rekonstruisan veliki broj dečijih igrališta i fiskulturnih sala, nije izostala ni finsijska podrška za vantelesnu oplodnju za parove koji na ovaj način pokušaju da se ostvare kao roditelji.

Sadašnje i buduće mame i tate su imale su priliku da od stručnjaka iz oblasti roditeljstva čuju savete kako da unaprede svoj odnos i reše određene dileme na svom putu kroz roditeljstvo

Učesnici panela su bili stručnjaci iz oblasti roditeljstva, Jelena Marušić, psiholog i osnivač „Kompas vaspitanja“, Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autor emisije i podkasta „Tata ti si lud“ i Jasmina Mihnjak, psiholog i urednik roditeljskog portala „Svet za nas“, koji su svojim savetima osnažili roditelje na njihovom putu kroz roditeljstvo.

Poslednjih par decenija, svedoci smo toga da se značajno menjaju rodne uloge i da je uloga očeva u odgajanju deteta sve veća,

„Mislim da su roditelji u 21. veku izloženi mnogo većim pritiscima nego što je to bilo u 20. veku, da budu dobri i da ne naprave ni jednu grešku. Ideja je pomoći mamama i tatama da bez pritiska i sa što više uživanja prođu kroz period ranog roditeljstva i da otvoreno pričamo o svim izazovima koji stoje na tom putu. Uputstvo za roditeljstvo ne postoji, već postoji samo iskustvo koje se prenosi sa generacije na generaciju i ta iskustva nam se aktiviraju nesvesno kada postanemo roditelji – rekao je Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autora emisije i podkasta „Tata ti si lud“.

Kroz panel diskusiju i interaktivne radionice psiholozi su pružili dragocene uvide i praktične savete svim prisutnim roditeljima, ističući važnost podrške i razumevanja u ovoj avanturi, zvanoj roditeljstvo.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar