Kancelarija lokalnog ombudsmana sa evropskim ombudsmanima o izbegličkoj krizi u Ukrajini

Stručni tim Kancelarije lokalnog ombudsmana grada Kragujevca je u svojstvu kandidata za pristupanje Evropskoj mreži ombudsmana učestvovao na konferenciji posvećenoj ulozi Institucije ombudsmana u vremenima krize koju je u Strazburu organizovala Evropska mreža ombudsmana u saradnji sa Ombudsmanom Republike Francuske.

U diskusiji na temu „Uloga Ombudsmana u vremenima krize“ akcenat je stavljen na zadatke ombudsmana u evropskim zemljama u uspostavljanju sistema zaštite prava izbeglih i raseljenih lica, posebno dece, sa teritorije Ukrajine. Razmatrane su mogućnosti za pomoć u smeštaju, za medicinsku pomoć i edukativne programe. Na konferenciji je istaknuto da je uloga Evropske mreže ombudsmana da uspostavi saradnju sa institucijama i ustanovama u svim zemljama koje prihvataju izbegla lica sa teritorije Ukrajine, da prati ostvarivanje njihovih prava i radi na njihovoj zaštiti tamo gde je to potrebno.

Na konferenciji su između ostalih govorili: Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson, Evropska ombudsmanka Emili O Rajli, Ombudsmanka Ukrajine LJudmila Denisova, zatim ombudsmani Poljske, Grčke, Rumunije i Mađarske.

Na teritoriji Evropske unije trenutno ima pet miliona i 300 hiljada ukrajinskih izbeglica, a najviše ih je u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Kancelarija lokalnog ombudsmana grada Kragujevca je konferenciji prisustvovala u svojstvu kandidata za pristup Evropskoj mreži ombudsmana.

Post Author: Milan

1 thought on “Kancelarija lokalnog ombudsmana sa evropskim ombudsmanima o izbegličkoj krizi u Ukrajini

    Cica

    (26 маја, 2022 - 4:14 pm)

    Hahaha…. Jooj zemljo Srbijo!!! Jelena Milojevic o izbeglickoj krizi, o Ukrajini….??? Ona koja ne zna jedno obicno resenje da napise, na koji clan kog zakona da se pozove…. 😂😂😂

Ostavi komentar