Kampanja protiv nasilja nad ženama završena Međunarodnim danom ljudskih prava

Nacionalna kampanja ‘’16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama‘’ koja je ove godine počela u Kragujevcu završena je obeležavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija u Srbiji i Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji (OEBS) a pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić. „Da niko ne bude izostavljen – u susret obeležavanju 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“ slogan je ovogodišnjeg dana upriličenog 10. decembra u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov je podsetio da Međunarodni dan ljudskih prava poziva na jednakost i humanost kao i na činjencu da se sva ljudska bića rađaju slobodno, jednaka u dostojanstvu i pravu. Ministar je poručio je da je Vlada Srbije posvećena kulturi dijaloga i poštovanju ljudskih prava koja u Srbiji imaju punu zaštitu i naglasio da se lestvica standarda u tom cilju neprestano podiže.

U ime grada obeležavanju je prisustvovala dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu sa saradnicima.

Dr Damnjanović je podsetila da je Kragujevac kao primer dobre prakse izabran da bude grad odakle je krenula kampanja protiv nasilja na ženama koja se završila obeležavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava, a da su razlog tome konkretni rezultati višegodišnjeg posvećenog rada u unapređenju ljudskih i manjinskih prava, naročito kada su u pitanju osetljive grupe. Pored toga, Kragujevac je prvi među gradovima u Srbiji koji ima usvojen LAP za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja, Antidiskriminacioni kodeks – kodeks ravnopravnosti, izrađen LAP za rodnu ravnopravnost 2022 – 2024. Uz podršku gradonačelnika Dašića, biće formirano Odeljenje za ljudska i manjinska prava, prevenciju trgovine ljudima i rodnu ravnopravnost, prvo u Srbiji, kazala je dr Damnjanović i istakla da jedan cilj u tome a to su institucionalni, sistemski temelji u oblasti socijalne zaštite kojima će se pored ostalog utvrditi ingerencija i odgovornost institucija.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar