Kampanja Gledaj da te vide, vozi se biciklom u Kragujevcu

Na Trgu vojvode Radomira Putnika  u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i partnera Olimpijskog komiteta Srbije, ’’DDOR’’ osiguranja i kompanije ’’Eko Srbija’’ realizovane su aktivnosti projekta “Gledaj da te vide, vozi se biciklom“. Cilj projekta je promocija aktivnog i bezbednog učešća biciklista  u saobraćaju, zdravog načina života i podizanje svesti o važnosti očuvanja životne sredine koristeći biicikl kao sredstvo urbane mobilnosti a u Kragujevcu su učestvovali učenici petog razreda osnovnih škola “21. oktobar“, “Moma Stanojlović“, “Svetozar Marković“, “Radoje Domanović“ i “Milutin i Draginja Todorović“.

U ime Kragujevca, grada domaćina trećeg po redu izvođenja sportsko-edukativne manifestacije učesnike i organizatore pozdravila je Maja Angelovska, član Gradskog veća za komunalne delatnosti. Ona se zahvalila na odličnoj saradnji sa Agencijom  i istakla da Savet za bezbednost saobraćaja Kragujevca za 2024. godinu, predviđa brojne preventivne, edukativne aktivnosti  usmerene na povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, ističući mnogostruki značaj ove kampanje jer pored svega promoviše biciklizam kao zeleni vid transporta koji ne zagađuje životnu sredinu ali i biciklizam kao olimpijski sport. Angelovska je podsetila da kragujevački mališani već dve godine učestvuju u projektu Pažljivko, da je u okviru projekta Metodologija zona škola urađene projektno –tehničke dokumentacije za uređenje tri osnovne škole. Ona je istakla da je Grad Kragujevac u prethodnom periodu obezbedio kvalitetan gradski prevoz i nastaviće da se zalaže za realizaciju i izgradnju biciklističke staze u okviru projekta LIID.

Cilj kampanje je da promenimo svest ne samo vozača biciklista o rizicima u saobraćaju već i da skrenemo pažnju ostalim vozačima, naročito putničkih automobila. Pored toga, da biciklistima skrenemo pažnju na zakonsku obavezu da imaju zadnje crveno, prednje belo svetlo i preporuku da nose kacige, kazao je Mirko Koković, pomoćnik direktora ABS RS. Siguran sam da ćemo nakon ove kampanje, istakao je Koković, imati veći obim saobraćaja i da će bezbednost biciklista biti na mnogo većem nivou. Kampanje su do sada sprovedene u Novom Sadu i Subotici. Nakon Kragujevca biće održana u Kruševcu a završava se u Beogradu.

Izvršni direktor Olimpijskog komiteta  Srbije Damir Štajner je rekao da su ovakve akcije veoma značajne za olimpijski pokret i sport uopšta ali su najznačajnije za bicikliste, najmlađe  učesnike u saobraćaju. Dodatna vrednost ove kampanje je i buđenje interesovanja novih generacija za biciklizam kao sportsku disciplinu, kazao je Štajner.

Promoter kampanje Ivan Stević, profesionalni biciklista i četvorostruki olimpijac sa svojim timom pružali su učenicima podršku na poligonima uključujući biciklistički poligon “Tour de Fan“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar