Izložba Jovan Dučić – Svom milom Trebinju – tragom jedne vizije u Kragujevcu

U zgradi Okružnog načelstva u petak, 22. decembra  u 18.30 sati biće otvorena izložba iz Legata Muzeja Hercegovine u Trebinju – Jovan Dučić – Svom milom Trebinju – tragom jedne vizije, najavljeno je na konferenciji za medije. Grupa autora iz Trebinja okupljena oko zajedničke ideje predstavljanja Dučića ne samo kao književnika i diplomate već i kao patriote i čoveka sa vizijom, povodom 80 godina od njegove smrti kreirali su ovu izložbu. Izložba će biti otvorena do 20. januara 2024. godine.

Prostor stare zgrade suda je veoma inspirativan ne samo za umetnike i kustose već i za posetice jer je prvu izložbu prikazanu u tom prostoru posetilo više od pet hiljada ljudi, kazala je Ana Petrović, član komisije Privremenog organa grada Kragujevca.  Posebno sam ponosna što je sledeća izložba posvećena čoveku koji je imao veoma zanimljiv život i koji je umeo da uobliči i predstavi inspiraciju i ljubav i sve ono od čega je velika ličnost Jovana Dučića bila satkana. Izložba predstavlja bogatu ostavštinu velikog čoveka koji je imao različita interesovanja, kazala je Petrović i pozvala sve sugrađane i goste Kragujevca u praznične dane da posete izložbu intreresantnu za sve uzraste kroz koju mnogo toga novog može da se sazna.

Na izložbi su prikazana tri segmenta kolekcije. Prva celina se odnosi na Dučićevu biografiju i diplomatsku službu, a predstavljena je kroz odlikovanja, diplomatske uniforme i prepiske, od kojih su posebno zanimljiva pisma umetnika Uroša Predića, Tome Rosandića, Atanasija Popovića, Rista Stijovića, kaže Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine i jedna od autora izložbe. U drugom, centralnom delu je arheološka zbirka koju čine predmeti iz rimskog i srednjovekovnog perioda koje je Dučić sakupio tokom diplomatske službe u Italiji. Materijal je poslao u Trebinje 1935. godine, sa namerom da se jedan deo iskoristi za ukrašavanje grada, a da drugi deo bude osnov za formiranje arheološke zbirke. Treći  deo izložbe čine Dučićevi lični predmeti, ambasadorsko odelo, ordenje iz trinaest diplomatskih misija, zemalja u kojima je bio ambasador Kraljevine Jugoslavije, zatim rukopisi, pisma, fotografije.

Izložba Jovan Dučić – Svom milom Trebinju – tragom jedne vizije je deo stalne postavke u Muzeju Hercegovine u Trebinju a pripremili su je kustosi muzeja: izbor predmeta i tekstovi Ivana Grujić, prateći tekstovi Jelena Pujić, Tamara Rajković i Simo Radić, tehnička priprema Slađana Delić. Izložba je do sada bila u Čačku, Kraljevu, Gornjem Milanovcu a posle Kragujevca biće predstavljena crnogorskoj publici.

Post Author: Milan

Ostavi komentar