Interesovanje studenata za kragujevačke fakultete

Za polaganje prijemnog ispita za upis u prvu godinu studija na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu konkurisalo je 3.450 kandidata, što je za oko 300 manje od ukupnog broja slobodnih mesta.

O trošku države moći će da se školuje 2.400 studenata, dok će 1.375 samofinansirajućih brucoša za školarinu morati da izdvoje od 39.000 do 170.000 dinara.

Najviše kandidata, po 600, upisuju Ekonomski i Pravni fakultet u Kragujevcu. Najveće interesovanje budućih brucoša i ove godine je za Fakultet medicinskih nauka, gde za jedno mesto konkuriše više kandidata.

Međutim, na velika vrata vraćaju se studije inženjerstva, a posebnu pažnju privukao je novi studijski program Psihologije.

Budućim studentima integrisanih akademskih i strukovnih studija Univerziteta u Kragujevcu na raspolaganju je veliki broj studijskih programa. Oni koji ne uspeju da upišu željeni fakultet u prvom roku, sledeći šansu imaće u septembru.

Afirmativne mere, koje donose više bodova, mogu da iskoriste osobe sa ivaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti kao i državljani Republike Srbije koji su u predhodnoj školskoj godini srednju školu završili u inostranstvu.

Izvor : Radio televizija Kragujevac /  Ksenija Đerković.

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar