Gradski štab za vanredne situacije usvojio Operativni plan odbrane o poplava

Na sedmoj redovnoj sednici članovi Gradskog štaba za vanredne situacije, pored ostalog razmatrali su Operativni plan odbrane od poplava na teritoriji grada Kragujevca za 2023. godinu i Izveštaj o stanju izvršenih priprema za odbranu od grada.

Svi vodotokovi drugog reda koji su u nadležnosti grada Kragujevca, još od velikih poplava 2015. i 2016.godine su u rečnim koritima, zahvaljujući tome što se svake godine sukcesivno kroz odgovarajući program obrađuju i uređuju, kazao je Dragoš Radovanović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije i dodao da je ove godine za te namene izdvojeno osam miliona dinara bez PDV-a. Operativni plan odbrane od poplava usaglašen je sa republičkim i naći će se pred odbornicima na narednoj sednici Skupštine grada.

Nosilac svih aktivnosti u celokupnom sistemu odbrane od grada je Republički hidrometeorološki zavod Srbije, a lokalne samouprave pružaju podršku kroz nabavku novih raketa i davanju finansijske nadoknade strelcima. Ove godine grad Kragujevac će nabaviti 80 raketa a za finansijsku nadoknadu strelaca obezbedio je oko četiri miliona dinara. U sezoni 2023. koja počinje 15. aprila biće angažovano 60 strelaca, čija će nadoknada za razliku od prethodne, ove godine biti uvećana za 30 posto, ističe Radovanović.

Shodno instrukciji o raspodeli raketa, radarski centar Bešnjaja na raspolaganju će tokom sezone imati do 1800 raketa – u proseku 16 raketa po lansirnom mestu. Sa pripremama se počelo krajem februara, aktivirano je 30 stanica. Sezona će u proseku početi sa deset raketa, a severozapadni deo Kragujevca ka Rudniku imajući u vidu svoj položaj na raspolaganju će imati veći broj raketa.

Post Author: Milan

Ostavi komentar