Gradonačelnik Dašić sa saradnicima obišao još četiri gradilišta Čiste Srbije u Kragujevcu

U Kragujevcu je u okviru Projekta Čista Srbija otvoreno devet gradilišta na kojima je do sada izgrađeno 20 kilometara kanalizacione mreže. Radove na četiri gradilišta u mesnim zajednicama Stanovo, Vinogradi i Denino brdo danas su obišli gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović.

U okviru akcije Čista Srbija između ostalog se bavimo i kompletnom rekonstrukcijom, zamenom i ugradnjom nove kanalizacione mreže. To su jako komplikovani i teški zemljani radovi, a mi smo od planiranih 360 kilometara za Kragujevac u ovom trenutku stigli do dvadesetog i očekujem da do kraja maja budemo na dvadeset petom. Non-stop radimo što je brže moguće, a danas smo obišli gradilišta koja ranije nismo imali priliku da posetimo, kazao je gradonačelnik Dašić.

Imamo više od devet gradilišta, pokrili smo sve delove grada i ono što je bilo predviđeno kao prioritet ide u skladu sa dogovorenom dinamikom, rekao je zamenik gradonačelnika, Ivica Momčilović, naglasivši da je u ovom momentu fokus na rekonstrukciji centralnog gradskog jezgra. Doneli smo odluku da pored zamene kompletnog asfalta u ulicama u centralnom gradskom jezgru radimo i rekonstrukciju vodovodne linije. Tamo gde su azbestne i stare cevi izvršićemo zamenu i staviti nove, gde su poprečni preseci mali – u ulicama izgrađenim pre 60-70 godina u kojima je napravljen veliki broj stambenih zgrada sa puno stanova, promenićemo i povećati preseke cevi i time omogućiti  da se sigurno u narednih deset godina ne interveniše apsolutno ni po jednom osnovu, poručio je Momčilović.

Do kraja godine apsolutni prioritet je pokretanje druge faze i početak rekonstrukcije centralnog gradskog jezgra za šta je potrebna sinergija sa Ministarstvom građevine, odnosno državom koja je finansijer. Kompletna rekonstrukcija asfaltnih površina i zamena vodovodnih cevi koje planiramo da uradimo, nisu planirane na početku ovog projekta. Zbog ekspanzije i izgradnje zgrada i pucanja cevi koje su stare najveći problem su priključenja na postojeću vodovodnu mrežu. Kada radimo rekonstrukciju moramo da radimo i rekonstrukciju priključaka i tu nema brzine u izvođenju radova kao sada, objasnio je Momčilović i dodao da će morati da se radi sporije i da će biti potrebno više ekipa na terenu.

Radovi koji se izvode na danas obiđenim lokacijama predstavljaju prvu fazu izgradnje kanalizacione mreže koju je definisalo JKP Vodovod i kanalizacija, dok će veći broj ulica u ovim naseljima biti urađeno u trećoj fazi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar