Grad Kragujevac i zvanično Ekoopština

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri “Saint-Gobain”, “Veolia”, “Decathlon”, NALED i SKGO dodelili su nagrade pobednicima konkursa Ekoopština. U ime grada Kragujevca, koji je pobednik u kategoriji Energetska efikasnost, priznanje su primili Ana Radojević energetski menadžer Grada i Andreja Ilić direktor Energetike.

Projekat „Ekoopština” je francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji kao i u Francuskoj. Konkurs je bio namenjen svim srpskim opštinama i gradovima u četiri kategorije (održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost, pametni gradovi). Nagrađeno je ukupno osam opština i gradova, kao i dve osnovne škole u kategoriji Zelena učionica, koji su dobili studijska putovanja u Francusku.

Interesovanje učesnika i partnera, kako francuskih tako i srpskih, za ovo prvo izdanje projekta, bilo je veliko; na konkurs je stiglo 60 prijava iz 35 opština i gradova a škole su predstavile 35 projekata za kategoriju „Zelena škola“, među kojima je bilo i 15 projekata iz škola u kojima se uči francuski jezik.

U ime svih partnera i učesnika konkursa „Ekoopština”, svečanost je otvorio francuski ambasador Pjer Košar podsetivši na važnu misiju „Ekoopštine”. On je pohvalio veliku motivisanost svih učesnika i bogatstvo interakcija koje je projekat inicirao između partnera, opština i srpskih škola. Naglasio je da „Ekoopština” ima cilj da postane stub francusko-srpske saradnje u pogledu održivih gradova.

Post Author: Milan

Ostavi komentar