Godišnja plata porasla za skoro 5.000 dinara

Za godinu dana prosečna plata u Kragujevcu porasla je za nešto manje od 5.000 dinara. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u junu ove godine Kragujevčanima, u proseku, leglo na račun 57.137 dinara. U istom mesecu prošle godine Kragujevčani su u proseku zarađivali 52.447 dinara.

Prosečna neto plata u Kragujevcu, u junu mesecu ove godine, ponovo je niža od republičkog proseka. Zaposlenim Kragujevčanima, naime, na račun je leglo 57.137 dinara, dok je prosečna zarada na nivou republike u isto vreme iznosila 59.740 dinara.

Statistički podaci pokazuju da Kragujevčani zarađuju više od šumadijskog proseka, kao i da su im plate veće od onih u susednim gradovima poput Kraljeva, Kruševca, Čačka i Jagodine. Sa druge strane kragujevačke zarade niže su od onih u Beogradu, Novom Sadu, Boru, Lučanima…

Većina zaposlenih u Srbiji, međutim zarađuje manje od proseka. Takozvana medijalna neto zarada za jun iznosila je 45.500 dinara. To zapravo znači da je 50 odsto zaposlenih u Srbiji ostvarilo zaradu manju od ovog iznosa, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prosečna zarada sa porezima i doprinosima (bruto) obračunata za jun 2020. godine na republičkom nivou iznosila je 82.572 dinara. Kragujevčani su pak u istom mesecu u proseku bruto zarađivali 79.256 dinara.

Post Author:

Ostavi komentar