Filmski festival ŠIFF će publici predstaviti najbolja debitantska ostvarenja iz Srbije i inostranstva

Sedmo izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma pod sloganom „Decembar na ŠIFF-u“ ove godine održava se od 8-11. decembra u Knjaževsko-srpskom teatru. Kako je najavljeno na konferenciji za medije, kragujevačka publika će imati priliku da pogleda najbolje debitantske filmove iz Srbije i inostranstva. ŠIFF je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS), čime je dobio status jednog od sedam festivala od nacionalnog značaja.

Ovaj Festival doprinosi unapređenju kulturne raznolikosti u gradu Kragujevcu i predstavlja polazište za afirmaciju mladih autora sa međunarodne scene, istakao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Imaćemo priliku da pogledamo nagrađivana ostvarenja mladih autora sa međunarodne scene. Dešavalo se da neki od autora prvi put budu predstavljeni u Kragujevcu, a da nakon Festivala osvajaju važna međunarodna priznanja. Festival se održava u periodu kada u gradu imamo veoma bogatu kulturnu ponudu i svojim sadržajem, kao i fokusom na gledaoce, doprinosi prazničnoj atmosferi. Kragujevac je univerzitetski grad, grad mladih, koji su ciljna grupa Festivala. Drago nam je da smo mogli da spoznamo njegove kapacitete i umetničku vrednost i da u naš grad dolaze važna imena međunarodne scene.

Festival ima takmičarski, kao i revijalni program. Glavni takmičarski program obuhvatiće dugometražne debitantske filmove, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“.

Tokom Festivala, publika će imati priliku da pogleda 11 dugometražnih filmova. Neki su takmičarskog karaktera, a imamo i dva filma nagrađena Nacionalnom nagradom za montažu, koji su van takmičarske selekcije, rekla je Verica Nerić, direktorka Festivala. Prikazaćemo i četiri kratkometražna filma, koji su bili pobednici na festivalima kratkog filma ove godine.

Festival će 8. decembra u 20 sati otvoriti film „Stric“, koji je privukao veliku pažnju u regionu. Pre toga, u 18 sati ćemo pogledati film „Pavle Pavlović“ koji je digitalno restauriran i koji dobija Nacionalnu nagradu za najbolje montirani film. Reč je pobedničkom filmu LJiljane Lane Vukobratović, koja je montirala neke od kultnih ostvarenja, poput filmova „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“, „Davitelj protiv davitelja“ i kojoj će biti uručena Nagrada za životno delo. Razgovor s montažerkom je u nedelju. 11. decembra od 12 sati na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra.

Nakon projekcije filmova, gledaoci će imati priliku da razgovaraju s rediteljima, producentima i širom ekipom filma i saznaju kako nastaje film, čime u fokus stavljamo publiku Festivala, istakla je Nerić. Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova.

U okviru Festivala, 9. decembra od 12.45 časova biće održan i Masterclass montaže u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, gde će o montaži govoriti predavači sa FDU. Izložba filmskih plakata Filmskog centra Srbije „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1970-1979. postavljena je od 5 -11. decembra u Big Fashion centru.

ŠIFF organizuje „Art Kvart“, uz podršku Grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Kancelarije za mlade Kragujevac i Big Fashion-a.

Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan.

Post Author: Milan

Ostavi komentar