Fakultet medicinskih nauka priprema se za inostrane studente

U Kragujevcu se, pored doktorskih i master akademskih studija na engleskom jeziku na fakultetima Univerziteta, u trajanju od pet godina na Fakultetu medicinskih nauka realizuju integrisane akademske studije za studijski program farmacije.  U cilju unapređenja nastave na stranom jeziku, Fakultet medicinskih nauka je u procesu akreditacije integrisanih akademskih studija medicine na engleskom jeziku, što je, pored značaja za sistem visokog obrazovanja,  veoma značajno i za Kragujevac kao univerzitetski centar. Tim povodom, prof. dr Vladimir Jakovljević , dekan FMN sastao se sa ambasadorom Republike  Indije u Srbiji Sandživom Kolijem  i razgovarali su o mogućem partnerstvu budući da je veliko interesovanje indijskih studenata za obrazovanje u Srbiji. Sastanku je u ime grada prisustvovala Danka Andonovski, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Pored doktorskih studija iz oblasti industrijskog inženjeringa i bioinženjeringa i master akademskih studija informacionih tehnologija i razvoja kompjuterskih igara, Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u cilju razvoja realizuje nastavu na engleskom jeziku za studije farmacije, a očekuje i akreditaciju za integrisane akademske studije medicine. Pored  unapređenja kvaliteta nastave, takav projekat  je od velikog značaja i za grad, kazala je Danka Andonovski , članica Gradskog veća. Kragujevac kao grad po meri čoveka, privlačan je za mlade i studente koji svoje akadamsko zvanje stiču na fakultetima Univerziteta. Dobijanje akreditacije za nastavu medicine na engleskom jeziku  privući će i veći broj mladih iz inostranih zemalja što omogućava razvoj grada u oblastima koje prate razvoj univerzitetskog centra i zato ćemo ovu inicijativu podržati u svakom smislu, poručila je Andonovski.

Fakultet medicinskih nauka kao najbolje rangiran fakultet na Šangajskoj listi, donedavno nije imao studijske programe na engleskom jeziku. Počeli smo sa farmacijom jer smo tu imali najspremnije predavače a sada smo predali za akreditaciju za studijske programe medicine na engleskom jeziku i očekujemo da dobijemo saglasnost, kazao je prof. dr Jakovljević, dekan FMN. U toku smo priprema za novu akademsku godinu za 147 domaćih i stranih studenata od kojih  će 88 slušati predavanja na srpskom a 59 na engleskom jeziku sa mogućnošću transfera na višu godinu. Očekujemo dolazak studenata koji su studirali u zemljama obuhvaćenih ratom, a koji su Srbiju prepoznali kao zemlju koja pruža kvalitetno obrazovanje i značajno povoljniju od zemalja Zapadne Evrope. Do sada smo imali različita interesovanja i zato uspostavljamo kontakte sa predstavnicima zemalja u Srbiji, a danas nas smo razgovarali sa ambasadorom Republike  Indije u Srbiji.

Drago mi je da saradnju naših zemalja  možemo da proširimo u jednoj od najvažnijih oblasti, oblasti obrazovanja, značajnoj za obe države. Obrazovanje je prilika da naši mladi idu u inostranstvo, ovom prilikom dođu u Srbiju i zato smo danas ovde, kaže ambasador Republike  Indije Sandživ Koli. On je istakao da više od 20 hiljada studenata iz Indije koji su studirali u Ukrajini, zbog ratnih okolnosti moraju da pređu u druge zemlje i da je više od tri hiljade studenata već prešlo na univerzitete u Srbiji. Zbog kvaliteta obrazovnog sistema interesovanje mladih iz Indije, za početak i nastavak obrazovanja i dalje je veliki, kazao je ambasador Koli.

Post Author: Milan

Ostavi komentar