Fakultet medicinskih nauka juče svečano obeležio slavu i 45 godina rada

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu svečanom akademijom obeležio je juče svoju slavu Svetog Alimpija Stolpnika i 45 godina rada i postojanja kojoj su prisustvovali ministar prosvete Branko Ružić, rektor Univerziteta prof.dr Nenad Filipović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Milošević, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima, dekani i prodekani medicinskih, stomatoloških i farmaceutskih fakulteta iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, direktori kragujevačkih zdravstvenih institucija i brojni saradnici i prijatelji ove ugledne visokoobrazovne naučne ustanove.

Iako najmlađi u grupi medicinskih fakulteta u našoj zemlji, Fakultet medicinskih nauka je tokom proteklih 45 godina izrastao u instituciju koja je rasadnik znanja, kvaliteta i uspešnih naučno istraživačkih radova, naučnika i istraživača, što potvrđuje činjenica da je Univerzitet u Kragujevcu već četvrtu godinu zaredom, zahvaljujući Medicinskom fakultetu na Šangajskoj listi najprestižnijih univerziteta u svetu, rekao je ministar Ružić. Iz godine u godinu uz povećanje kvaliteta i kvantuma znanja, fakultet akredituje nove studijske programe, među njima studije farmacije na engleskom jeziku a u pripremi je akreditacija za studije medicine na engleskom jeziku, što me posebno raduje, dodao je. Govoreći o izgradnji Centara izvrsnosti ministar Ružić je rekao da je cilj da se zgrada što pre završi kako bi mladi stručnjaci imali uslove za rad kakvi im dolikuju i koji će doprineti još boljim naučnim rezultatima i plasmanu Univerziteta u Kragujevcu na Šangajskoj listi. Oni će značiti ne samo za Univerzitet u Kragujevcu već za čitavu akademsku zajednicu u Srbiji, kazao je ministar.

Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu je zbog višegodišnjeg prisustva na Šangajskoj listi i mnogih drugih naučnih dostignuća postavio visoke standarde za sve obrazovne institucije u Srbiji koje treba postići, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Nebrojeno je projekata koje je grad Kragujevac u saradnji sa Medicinskim fakultetom i Univerzitetom uspeo da uradi u prethodnom periodu, zaključno sa hiperbaričnom komorom, koja je na usluzi Kragujevčanima i zbog čega smo jako ponosni. Grad Kragujevac nalazi se u svim velikim značajnim državnim projektima. Obezbedio je lokaciju za stanove za mlade naučnike, pripadnike snaga bezbednosti, Državni data centar, Palatu pravde kao i za Centre izvrsnosti čija je izgradnja veoma značajna za naš grad ali i za Medicinski fakultet, podsetio je i izrazio nadu da će oni biti razlog zbog koga će se ponovo, veoma brzo okupiti. Da Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu stvara najkvalitetniji medicinski kadar pokazalo se tokom pandemije korona virusa, jer su sve kragujevačke medicinske institucije dobile visoke ocene i postigle standard zbog čega smo veoma zahvalni i počastvovani, kazao je gradonačelnik Dašić i Medicinskom fakultetu poželeo sreću u daljem nastavno -naučnom radu.

Svake godine na Fakultetu medicinskih nauka studira oko 2500 aktivnih studenata, diplomira oko 300 na osnovnim studijama, nastane 30-ak mastera, 50-ak doktora nauka oko 100 novih zdravstvenih specijalista. Najznačajnije je to što svake godine objavljuje sve veći broj naučnih radova, zbog kojih je Univerzitet u Kragujevcu kontinuirano od 2019. godine na Šangajskoj listi iz oblasti kliničke medicine a od 2020.godine po rangu drugi ispod Beča, kazao je prof.dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka. To nam je motiv da nastavimo dalje da radimo na sebi i postanemo još bolji jer jedino rad na sebi i sa svim bliskim ljudima je garant napretka, poručio je dekan prof. dr Jakovljević izrazivi nadu da će sledeće godine ovaj fakultet imati još više studenata sa svih kontinenata koji će zahvaljujući Centrima izvrsnosti imati još bolje uslove za rad.

Post Author: Milan

Ostavi komentar