Energetska sanacija OŠ ”Radoje Domanović”

Energetska sanacija objekta Osnovne škole „Radoje Domanović“ je treći projekat koji Grad Kragujevac u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike realizuje, nakon sanacije objekata osnovnih škola ”Stanislav Sremčević” i ”Prota Stevan Popović” u Čumiću.
Vrednost projekta je 35 miliona dinara od kojih je Ministarstvo obezbedilo 20 miliona, a Grad 15 miliona dinara, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić prilikom obilaska radova u ovoj osnovnoj školi. Radovi se odvijaju odlično, stolarija je komplet zamenjena, radi se i izolacija škole, zamena rasvete novim led sijalicama. Sređivanjem podstanice, ugradnjom termostatskih ventila na radijatorima i ostalim energetskim merama škola će ubuduće značajno uštedeti na troškovima grejanja i električne energije a istovremeno znači i očuvanje životne sredine, istakao je gradonačelnik. Prema njegovim rečima već je potpisan ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike za energetsku sanaciju objekta Osnovne škole ”Mirko Jovanović” na Aerodromu. Svim ovim projektima želimo da objekte osnovnih škola vratimo u normalno stanje, deci, učiteljima i profesorima omogućimo bolje uslove za učenje i rad i zajednički štitimo životnu sredinu, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić.
Osnovna škola ”Radoje Domanović”, jedna od najstarijih škola u gradu, nalazi se u samom centru, a pohađa je nešto manje od 900 učenika raspoređenih u 34 odeljenja i 80 zaposlenih. Nastava se, pored celodnevne nastave za niže razrede, odvija u dve smene.
Veoma smo zadovoljni što se i na našoj školi radi energetska sanacija i što će održavanje nastavnog procesa od početka sledeće školske godine biti mnogo komfornije i udobnije i za učenike i za svo osoblje škole, kaže direktor škole Milan Vukašinović. Stepen očuvanja i uštede toplotne i električne energije je nemerljiv i izuzetno veliki jer je projektom obuhvaćena zamena stolarije, postavljanje izolacije, zamena postojećih fluo svetiljki led sijalicama i ugradnja termostatskih ventila, tako da osim estetskog izgleda, škola je dobila na kvalitetu i udobnosti za učenike i sve nas u školi.

Na konkursu Budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike, početkom ove godine, Grad je dobio 20 miliona dinara za sanaciju objekta Osnovne škole „Mirko Jovanović“ na kome će biti zamenjena stolarija, postavljena izolacija, zamenjena postojeća unutrašnja rasveta LED rasvetom i urađeni radovi na sistemu daljinskog grejanja (postavljeni termostatski ventili i cirkulacione pumpe sa promenjivim brojem obrtaja na sistemu daljinskog grejanja). U toku je priprema tenderske dokumentacije za raspisivanje javne nabavke.
Prema rečima Ane Radojević, energetske menadžerke grada Kragujevca, grad Kragujevac će iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva realizovati 4 projekta ukupne vrednosti 180 miliona dinara. Unapređenjem energetske efikasnosti povećana je ušteda novca u gradskom budžetu, a učenicima i zaposlenima obezbeđeni bolji uslovi za rad.

Post Author: Milan

Ostavi komentar