Dva veka stare crkve u Kragujevcu

Povodom jubileja dva veka od podizanja Stare kragujevačke crkve, zadužbine kneza Miloša, u hotelu Kragujevac održan je okrugli sto pod nazivom „Dva veka Stare crkve u Kragujevcu“.

Naučni skup otvorili su: Episkop šumadijski gospodin Jovan i profesor dr Suzana Rajić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

Diskusija o kulturnom dobru Stare crkve okupila je predstavnike grada, eminentne istoričare kao i predstvnike kancelarije za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije.

Stara crkva u Kragujevcu podignuta 1818. godine. Posvećena je silasku Svetog Duha i rađena je u maniru slavonskih i vojvođanskih crkava. Kao zadužbina kneza Miloša svedoči o duhovnosti i arhitekturi 19 veka. Svojom veličinom i kvalitetom gradnje bila je simbol tek oslobođene Srbije. Danas je Stara crkva duhovni centar Kragujevca.

Proglašenjem Kragujevca prestonicom, pravoslavna crkva u Kragujevcu postala je oslonac države i politike.

U porti crkve su održavane Narodne skupštine od kojih je najznačajnija Sretenjska 1835. godine na kojoj je donet prvi srpski Ustav.

Okrugli sto povodom dva veka od podizanja Stare kragujevačke crkve održan je sa ciljem da se još jednom skrene pažnja stručne javnosti o značaju velelepnog zdanja ne samo na lokalnom, već i nacionalnom nivou. Svoja mišljenja izrazili su eminentni istoričari.

Programsko rešenje ikonastasa, kulturno dobro kroz dva veka, Liturgijski predmeti iz Stare kragujevačke crkve i primenjena umetnost u Srbiji 19. veka samo su neke od tema o kojima se govorilo na skupu posvećenom Staroj crkvi u Kragujevcu.

Stara crkva u Kragujevcu kategorisana je kao kulturno dobro od velikog značaja i zajedno Starom skupštinom u Kragujevcu utvrđena za kulturno dobro – spomenik kulture.

 

Izvor : Radio televizija Kragujevac / Igor Ganić

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar