Dva veka od osnivanja Liceja u Kragujevcu

Pre tačno 180 godina osnovan je Licej u Kragujevcu i time otvoren put visokoškolskom obrazovanju u Srbiji.

Tokom istorije duge skoro dva veka, sticanje visokog znanja obeležili su usponi i padovi.

Najpre se Licej seli u Beograd i nastaje Univerzitet 1905. godine, a Kragujevac pravo na svoj Univerzitet dobija formalno tek 1976. godine.

U međuvremenu 42 generacije studenata i predavača oblikovalo je ne samo lice Šumadije, već i gradova širom Srbije i inostranstva svojim naučno istraživačkim radom i znanjem stečenim na nekom od fakulteta kragujevačkog Univerziteta.

Posle višemesečnih problema na kragujevačkom Univerzitetu, protekle nedelje izabran je vršilac dužnosti rektora, profesor doktor Nenad Filipović koji je za Televiziju Kragujevac izjavio da ima nekoliko jasnih ciljeva tokom šestomesečnog mandata: poboljšanje međunarodne saradnje, saradnje sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, inoviranje studijskih programa i računarskog centra koji je bio potpuno zanemaren.

Tokom sedamdesetih godina Kragujevac oživljava na privrednoj, obrazovnoj, kulturnoj mapi tadašnje države.

Univerzitet se za 42 godine razvijao, kadar usavršavao, a brojne generacije diplomaca sa nekog od 12 fakulteta kragujevačkog Univerziteta uticalo je na izgradnju i razvijanje Šumadije.

Poslednjih nekoliko meseci problemi na Univerzitetu u Kragujevcu kulminirali su odlukom ministra prosvete Mladena Šarčevića da se uspostave nova upravljačka tela.

Posle višemesečne pažnje javnosti, potrebno je vratiti Univerzitet u Kragujevcu u normalne tokove, za šta je v.d. rektor Nenad Filipović spreman,jer je Univerzitet ključni faktor u razvoju regiona.

Novi rektor profesor doktor Nenad Filipović usavršavao se na Harvardu, u Beču, sarađivao sa brojnim univerzitetima u inostranstvu.

Jedan je od osnivača programa bioinžinjeringa na kome je angažovano 30 mladih naučnika.

Povezivanje i prožimanje informatike i ostalih prirodnih ali i društvenih nauka, Filipovićev je najvažniji zadatak.

To je potkrepljeno činjenicom da će u toku upisnog roka 92 odsto biti popunjenost Univerziteta.

Najveće interesovanje je iskazano za informatiku i psihologiju gde se za 30 mesta prijavilo 88 kandidata…

Osnovan 1838. godine u Kragujevcu, Licej predstavlja krajnji domet u nastojanjima kneza Miloša Obrenovića da Srbija dobije školu na kojoj bi se sticala najviša znanja i spremali državni činovnici i sudije.

U jednom od najpristupačnijih kutaka Kragujevačke kotline, sa nacionalno ujednačenim stanovništvom, koje se doselilo u novu prestonicu, bila su najviša nadleštva zemlje.

Bilo je izgrađeno mnogo novih zgrada i knežev dvor, a za potrebe administracije doveden veliki broj ljudi iz Evrope.

Knez Miloš Obrenović je Ukazom od 1. jula 1838. godine osnovao Licej i produžio gimnazijsko školovanje sa četiri na šest godina.

Ministarstvo prosvete naredilo je da se prve godine u novoosnovanom Liceju predaju: filozofija, opšta istorija, čista matematika, statistika, nemački jezik i crtanje.

Prvi rektor Liceja bio je Atanasije Nikolić.

Licej će 1863. godine prerasti u Veliku školu, iz koje će 1905. godine nastati Beogradski univerzitet.

Univerzitet u Kragujevcu ponovo se formira 1976. godine. Danas ima 12 akreditovanih fakulteta. Nalazi se među hiljadu najboljih u svetu.

Od nedavno PMF kragujevački Univerzitet dovodi na Šangajsku listu najboljih 500 fakulteta na planeti.

Na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu studira 20 hiljada studenata na 127 studijskih programa koje realizuje preko hiljadu nastavnika i saradnika i preko 600 istraživača.

Izvor: Radio televizija Kragujevac / Slađana Obradović Čukarić

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar