Druga srpska međunarodna konferencija o primenjenoj veštačkoj inteligenciji na Univerzitetu u Kragujevcu

U Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu juče je počela Druga srpska međunarodna konferencija o primenjenoj veštačkoj inteligenciji AAI2023. Vodeći naučnici, istraživači i eksperti iz zemlje i inostranstva okupili su se u našem gradu kako bi razmenili iskustva i znanja o različitim aspektima primene veštačke inteligencije, kao i o najnovijim teorijama, inovacijama i praktičnim izazovima sa kojima se susreću u ovoj oblasti. Naučnu konferenciju otvorio je istaknuti naučnik Izraelskog instituta za tehnologiju, profesor na Državnom univerzitetu u Ajovi i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, Danijel Šehtman.

Svaka zemlja u kojoj je nauka vrlo razvijena ima i veliki privredni napredak. Naučna dostignuća poboljšavaju naše živote a svako od njih je revolucija od koje počinje evolucija, kaže nobelovac. On je naveo primer Izraela gde se deca već u vrtićima bave pravom naukom i naglasio da svakoj zemlji treba što više naučnika i inženjera, a najbolji način da se to postigne je da se počne sa predavanjima o nauci u najranijem uzrastu. Najvažniji prirodni resurs svake zemlje nije ono što se iskopava iz zemlje, to će nestati. Najvažnija je ljudska genijalnost, ali morate da je razvijate, poručio je profesor Šehtman.

Ono što obeležava ovogodišnju konferenciju je velika čast da je otvara jedan nobelovac, kazao je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu. Ovo je drugi put da u grad Kragujevac uopšte kroči neki nobelovac. Sedamdesetih godina to je bio naš Ivo Andrić, danas je to profesor Danijel Šehtman. Njegova sadašnja misija je da ide po svetu i promoviše pre svega razvoj veštačke inteligencije, ali i razvoj nauke u ranoj životnoj dobi, čak kod dece od pet do sedam godina. Upravo taj jedinstveni program koji u Izraelu funkcioniše već 12 godina, na konferenciji, najavio je rektor Filipović, predstaviće profesor Šehtman.

U ime grada Kragujevca učesnike Druge srpske međunarodne konferencije o primenjenoj veštačkoj inteligenciji na otvaranju je pozdravio direktor eKG InfoData, Zoran Đorović.

Veliko je zadovoljstvo što se ova konferencija održava u Kragujevcu, posebno jer je veštačka inteligencija postala sveopšti trend savremenog društva i budućnost razvoja. Očekujemo, kazao je Đorović, da nam akademska zajednica pruži najveći broj odgovora vezanih za budućnost korišćenja veštačke inteligencije, ali i da nam ponudi neka savremena rešenja koja će služiti opštoj dobrobiti društva u celini.

Uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, organizator ovog izuzetno značajnog događaja za naučnu zajednicu u Srbiji, ali i šire, je Univerzitet u Kragujevcu, a suorganizator je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Post Author: Milan

Ostavi komentar