Doktorka Valentina među pet najboljih mladih neuroradiologa u Evropi

Doktorka Valentina Opančina iz Kragujevca našla se među pet dobitnika ovogodišnje nagrade Evropske škole radiologije, iz oblasti neuroradiologije. Tim povodom, Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu organizovala je prijem za doktorku Valentinu u zgradi Gradske uprave.

Kao što je Albert Ajnštajn rekao „obrazovanje ima neverovatnu moć, ono je oružje koje se upotrebljava da bi se promenio svet, a doktorka Valentina Opančina menja svet u oblasti neuroradiologije. Poželela sam joj puno uspeha u daljem radu. Ponos je našeg grada jer na najbolji mogući način promoviše kapacitete u oblasti nauke i opravdava brojna priznanja na svetskom nivou koja naš grad i naša Republika Srbija s ponosom i zahvalnošću nose upravo zahvaljujući ovako uspešnim mladim naučnicima – kazala je Gordana Damnjanović.

Najveći svetski naučni skup radiologa, Evropski kongres radiologije održana je od 1-5. marta 2023. godine u Beču. Doktorka Valentina je na ovom kongresu bila i predavač po pozivu, a osim toga, prezentovala je i rezultate tri naučna rada iz oblasti neuroradiologije na temu primarnih tumora mozga, pedijatrijskih tumora mozga i neuroradioloških intervencija.

Na Evropskom kongresu radiologa sam predstavila tri naučna rada iz oblasti neuroradiologije. Jedan od njih se bavio ispitivanjem veštačke inteligencije, odnosno radiomike kod niskogradusnih tumora mozga, odnosno niskogradusnih glioma. Ostali radovi su se takođe bavili tumorima mozga, a jedan od njih terapijom kod mehaničke trombektomije.

Tokom izrade ovih radova sarađivala sam sa Katedrom za statistiku Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i prof.dr Nebojšom Zdravkovićem, kao i sa kolegama sa Medicinskog fakulteta iz Beograda, Milana i Napulja – kazala je Valentina Opančina.

Doktorka Valentina Opančina je asistent na Katedri za radiologiju Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, specijalista radiologije u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, subspecijalizant neuroradiologije u Kliničkom centru Srbije, doktor medicinskih nauka u oblasti interventne neuroradiologije i apsolvent prava.

Smatra da je velika čast i privilegija što je dobila poziv da kongresu prisustvuje kao predavač i da se nađe rame uz rame sa profesorima kojima se divi i čija je predavanja do skoro pratila kao specijalizant.

Ponosna je što predstavlja Srbiju i Kragujevac jer to doprinosi jačanju našeg ugleda u stručnim krugovima ali i promociji medicine i nauke u Srbiji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar