Dašić : Epidemiološka situacija u Kragujevcu je ozbiljna

U skladu sa aktuelnom epidmiološkom situacijom u kragujevačkim srednjim školama od danas se nastava odvija po kombinovanom modelu. To podrazumeva da se obrazovno vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe. Odluku je doneo Tim za praćenje i kooridinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiran od strane Kriznog štaba.

Situacija je ozbiljna, imamo veliki broj zaraženih, rekao je u izjavi za TANJUG gradonačelnik Nikola Dašić. Naglo je, pre desetak dana, počeo da skače broj novozaraženih. Ono što je dobro je da se rast negde zaustavio. Posle maksimuma od gotovo 200 novozaraženih, prema najnovijim podacima, juče je registrovano 138 pozitivnih na koronavirus u Kragujevcu. Naši bolnički kapaciteti još uvek nisu preopterećeni, međutim, ukoliko broj novoinficiranih nastavi ovim tempom da raste, ne možemo da garantujemo šta će biti u budućnosti, kazao je gradonačelnik Dašić.

Virus se najviše širi među mladima, pretpostavljam zato što se mladi mnogo više druže nego stariji i manje vode računa o sebi odnosno o protivepidemijskim merama. Pored toga, plaši nas i što je među njima mali procenat vakcinisanih, svega 18 posto tako da su izloženi ne samo zaražavanju već i post – kovid sindromu. Dašić je izrazio nadu da ćemo uspeti da povećamo procenat vakcinisanih. Život mora da ide dalje. Svako od nas trebalo bi da povede računa o sebi, svojoj deci i porodici. S druge strane, ovo je demokratska zemlja i svako ima pravo da donese svoju odluku. Nije dobro, ocenio je Dašić, kada se koriste mediji ili društvene mreže za širenje nekih svojih uverenj,a a da pri tome nemate nikakve kompetencije da se bavite pitanjima preventivne zaštite od Kovid – 19 ili eventualnih posledica.

U svakom slučaju grad Kragujevac odnosno Štab za vanredne situacije u stalnoj je komunikaciji sa Republičkim kriznim štabom. Opcija uvođenja vanredne situacije za teritoriju grada Kragujevca uvek je na stolu. Situacija se prati iz časa u čas, ide jesen kada ćemo više boraviti u zatvorenom prostoru, broj zaraženih se povećava. Međutim, o vanrednoj situaciji nećemo raspravljati sve dok nam bolnički kapaciteti ne budu preopterećeni.

Post Author: Milan

Ostavi komentar