Danas svečano otvorena Palata pravde u Kragujevcu iako već par meseci radi u punom kapacitetu

U prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, predstavnika pravosudnih organa i grada Kragujevca, najveći novoizgrađeni objekat Ministarstva pravde otvorila je ministarka Maja Popović. Palata pravde prostire se na 25 000 kvadrata, a sredstva u iznosu od 3,2 milijarde dinara obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije.

Palata pravde je sedište 11 pravosudnih organa, ima 24 sudnice, 72 kabinet sudnice, 12 tužilačkih istražnih kabineta, šalter salu, pisarnicu i arhivski prostor, koji zadovoljavaju najviše korisničke i tehnološke standarde.

Ovaj savremeno opremljen objekat, građanima omogućava da na jednom mestu, efikasno, brzo i sa što manje troškova obave sve poslove vezane za nadležnosti institucija koje se nalaze u ovom objektu, istakla je Maja Popović. Pravosudni organi smešteni u ovom objektu, nadležni su za područje na kojem živi oko 2,5 miliona građana Republike Srbije, pa će uslovi koje novoizgrađeni objekat nudi omogućiti da imamo lakši pristup pravdi, a samim tim i veću efikasnost pravosuđa.

Zahvaljujući se gradonačelniku Nikoli Dašiću na podršci i pomoći u izgradnji infrastrukture za potrebe Palate pravde, Maja Popović je čestitala svim kolegama koji će raditi u ovoj zgradi, svim građanima Kragujevca i svim građanima Srbije što smo zajedno, rekla je Popović, uspeli da stvorimo uslove za izgradnju ovog velelepnog zdanja u srcu Šumadije, koje će biti ponos cele Srbije.

Kragujevac je dobio jednu od najlepših i najmonumentalnijih zgrada, ne samo u sistemu pravosuđa, već uopšte, od svih naših javnih institucija, rekla je na otvaranju Palate pravde, premijerka Ana Brnabić. Govoreći o reformama u pravosuđu i promeni Ustava, ona je kazala da, ova monumentalna zgrada, našim građanima neće značiti ništa bez istinskih reformi našeg pravosuđa, nezavisnih sudija, odgovornog i efikasnog sudstva i tužilaštva. Zato je bilo važno da stvaramo bolje uslove za rad pravosudnog sistema, obezbedimo i da ljudi u sličnim zgradama širom Srbije, pa i u ovoj, mogu da rade svoj posao na najbolji mogući način, odgovorno i po savesti štiteći građane, red i zakone naše zemlje, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Ovo je objekat sa kojim ćemo moći da se pohvalimo svuda. Kada imate odgovornu državu i odgovornog predsednika, onda ima dovoljno sredstava u budžetu Republike Srbije da ovakav objekat može da se izgradi, a opet, sa druge strane, kada imate gradonačelnika koji domaćinski vodi grad, onda i grad može da pomogne i infrastrukturno i komunalno opremi parcelu kako bi ovakav objekat mogao u potpunosti da bude funkcionalan, kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca. U blizini ove zgrade se grade Centri izvrsnosti, nedaleko odavde je Državni data centar i sve su to objekti koji su preporodili grad Kragujevac što, naveo je predsednik Petrašinović, daje veliki entuzijazam i nadu, da će Kragujevac u narednim godinama još snažnije i još bolje da se razvija i gradi.

Predsednik Apelacionog suda, Aleksandar Blanuša, u ime 11 pravosudnih državnih organa, građana Kragujevca, Šumadije, centralne Srbije, zahvalio se rukovodstvu države, kako je istakao, na najvećoj investiciji u istoriji našeg pravosuđa koja nas je preselila iz zgrade sagrađene 1905. godine u zgradu 21. veka. Ova zgrada ima oko 1000 prostorija, 25 000 kvadrata, više od 100 sudnica koje su opremljene najsavremenijom tehnikom. Uz naš vredan rad, objekat ispunjava sve faktore koji su bitni za ostvarenje onog ideala koji zovemo suđenje u razumnom roku, kazao je predsednik Apelacionog suda.

Post Author: Milan

Ostavi komentar