Dan i slava Univerziteta u Kragujevcu

Svečanom akademijom u amfiteatru Pravnog fakulteta obeležena je 45. godišnjica od osnivanja Univerziteta u Kragujevcu i krsna slava Sveti apostol i jevanđelista Jovan Bogoslov. Svečanosti su prisustvovali ministar prosvete, naučnog i tehnološkog razvoja Branko Ružić, predsednik SANU prof. dr Vladimir Kojić, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, predstavnici akademske zajednice, lokalne samouprave, studenti.

Univerzitet u Kragujevcu sa 12 akreditovanih fakulteta i Institutom za informacione tehnologije, preko 20 hiljada studenata, 130 akreditovanih studijskih programa i 1200 nastavnika čini veoma važnu pokretačku snagu u centralnoj Srbiji koja je integrativni simbol Šumadije i Pomoravlja, rekao je rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović. Govoreći o ostvarenim rezultatima, pored osnivanja Instituta za informacione tehnologije, modernizacije studijskih programa, osnivanja dva fonda za stipendiranje studenata, intenzivirane saradnje sa SANU, rektor Filipović je istakao nagrade Vlade RS i Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac za aktivno učešće u borbi protiv pandemije. U okviru međunarodne saradnje Univerzitet u Kragujevcu nosilac je Erazmus povelje za visoko obrazovanje, a realizovani su brojni projekti sa zemljama u regionu u cilju borbe protiv Kovida 19.

Saradnja sa privredom je jedan od prioriteta i u planu je osnivanje fonda za inovacije na nivou Univerziteta u saradnji sa savetom poslodavaca u regionu. Strateška opredeljenja su prostorni kapacitet za nastavni proces na FILUM-u, obezbeđivanje prostora za Institut za informacione tehnologije, završetak Centra izvrsnosti i izgradnja novih stanova za mlade istraživače i umetnike kao i osnivanje startap kompanija u saradnji sa gradom i svim relevantnim faktorima, rekao je rektor Univerziteta.

Univerzitet u Kragujevcu je lider visokog obrazovanja i srce akademskog života u centralnoj Srbiji, kazao je ministar Branko Ružić, a svoj razvoj treba da vidi u obezbeđivanju uslova za unapređenje naučno-istraživačkog rada ne samo kroz realizaciju međunarodnih naučnih i umetničkih projekata, opremanja fakulteta naučno-istraživačkim jedinicama i laboratorijama, multimedijalnih i informatičkih radionica i sala sa najsavremenijom opremom, već i stvaranjem baze kvalitetnih mentora bez kojih nema mogućnosti stvaranja naučnog i umetničkog nasleđa niti podizanja nivoa rada. Danas kada smo se okupili možemo da podelimo uspehe Univerziteta u Kragujevcu i svih fakulteta u njegovom sastavu ali i da razgovaramo o problemima i strateškim orjentacijama i ciljevima. Ministarsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će uraditi sve u skladu sa mogućnostima i okolnostima da pomogne u realizaciji tih ciljeva, rekao je ministar Ružić i poželeo uspehe u novim decenijama, mnogo jubileja, uspešnih diplomaca, novih projekata, programa iz svih naučnih oblasti.

Četrdesepetogodišnji jubilej u ime SANU čestitao je predsednik Vladimir Kostić. On je rekao da odnos i saradnja Univerziteta u Kragujevcu i SANU svoj zamah dobija otvaranjem Legata akademika Nikole Koke Jankovića i da bi trebalo prevazići sve slabosti i u rodnom gradu najvećeg srpskog vajara otvoriti ogranak čime bi Srpska akademija nauka i umetnosti dobila svoj puni kapacitet.

Ponosan sam na razvoj Kragujevca, ponosan sam na Univerzitet koji nas definiše kao privredni, obrazovni centar Srbije na svaki mogući način, na rezultate između dve godišnjice uprkos otežavajućim okolnostima kao i na očuvan i održan kontinuitet u otvaranju studijskih programa koji prate trendove u društvu u skladu sa procesom digitalizacije i novim privrednim kretanjima, kazao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Zajednička inicijativa Univerziteta u Kragujevcu i MIND grupe za osnivanje Naučno-tehnološkog parka u Kragujevcu, deo je Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine. Povezivanjem Univerziteta sa gradskim Data centrom stvoreni su infrastrukturni uslovi za sprovođenje digitalizacije rada na Univerzitetu. Ono što nas u narednom periodu očekuje i što ćemo zajedničkim snagama rešavati je pitanje nove zgrade Filuma, nastavak gradnje Centra izvrsnosti i izgradnja Naučno-tehnološkog parka, istakao je gradonačelnik Dašić.

Povodom 45 godina od osnivanja Univerziteta u Kragujevcu u saradnji sa Prirodno –matematičkim i Pravnim fakultetom na osnovu građe prof. dr Dušana Markovića, izdata je knjiga o Liceju, Profesori i slušatelji Liceuma Knjažestva srbskog u Kragujevcu.

Slava Univerziteta u Kragujevcu Sveti apostol i jevanđelista Jovan Bogoslov obeležena je sečenjem slavskog kolača, kome su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo episkop  šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom, rektorski kolegijum Univerziteta i dekani fakulteta članica.

Ovogodišnji domaćin slave bila je dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini prof. dr Violeta Jovanović, koja je predala polovinu slavskog kolača domaćinu za narednu godinu, prof. dr Zoranu Markoviću, direktoru Instituta za informacione tehnologije.
Intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur, u amfiteatru Pravnog fakulteta otpočeo je svečani deo programa obeležavanja Dana Univerziteta u Kragujevcu, kome su, pored mnogobrojnih zvanica, prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na čelu sa ministrom gospodinom Brankom Ružićem, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić, gradonačelnik Nikola Dašić i predstavnici Grada Kragujevca i lokalnih samouprava, rektori univerziteta iz zemlje, kao i dekani, profesori i studenti fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Prisutne su pozdravili rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gospodin Branko Ružić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić, gradonačelnik Grada Kragujevca gospodin Nikola Dašić, a u ime rektora Univerziteta u Srbiji obratio se prof. dr Zdravko Vitošević, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Univerzitet u Kragujevcu ove godine, po prvi put, dodelio je godišnje nagrade za nastavno i naučnoistraživačko osoblje za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom, odnosno umetničkom radu postignute na Univerzitetu u Kragujevcu.

Godišnje nagrade za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu postignute na Univerzitetu u Kragujevcu dodeljene su:
• U polju društveno-humanističkih nauka – prof. dr Milošu Kovačeviću, redovnom profesoru Filološko-umetničkog fakulteta;
• U polju tehničko-tehnoloških nauka – prof. dr Nenadu Filipoviću, redovnom profesoru Fakulteta inženjerskih nauka;
• U polju prirodno-matematičkih nauka –  prof. dr Svetlani Marković, redovnom profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta;
• U polju medicinskih nauka – prof. dr Vladimiru Jakovljeviću, redovnom profesoru Fakulteta medicinskih nauka.

U okviru svečanosti, dodeljena je i stipendija iz Fonda Wild Boars za stipendiranje studenata profesionalnih ili poluprofesionalnih sportista sa teritorije grada Kragujevca, koji su osnovali Univerzitet u Kragujevcu i klub američkog fudbala Wild Boars. Upravni odbor fonda ovogodišnju stipendiju dodelio je Jani Jolović, studentkinji IV godine integrisanih akademskih studija farmacije na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Dobitnici stipendije ugovor je uručio predsednik kluba američkog fudbala Wild Boars gospodin Marko Vujanac.

U muzičkom delu programa učestvovali su studenti Filološko-umetničkog fakulteta – sopran Jelena Stanojević Kačavenda i bariton Stevan Jovanović, uz klavirsku pratnju samostalnog umetničkog saradnika Jelene Ivanović, kao i student harmonike Nikola Lazarević.

Post Author: Milan

Ostavi komentar