Dan Evrope u Kragujevcu: Razgovor sa srednjoškolcima – Digitalizacija i inovacije

Evropska unija sledi viziju održivog digitalnog društva usmerenu na ljude tokom digitalne ere kako bi osnažila građanke i građane, kao i preduzeća. Digitalne tehnologije i inovacije donose sa sobom nove načine učenja, rada, istraživanja i poslovanja, ali i stvaraju nova radna mesta. Iz ovih razloga, bitno je da se tema digitalizacije i inovacija pre svega približi mladima.

Upravo zato je ovo bila tema panel diskusije na kojoj su prisustvovali učenice i učenici četiri srednje škole iz Kragujevca u Rektoratu Univerziteta. Ovu diskusiju organizovala je Delegacija Evropske unije u Srbiji, u okviru koje je šef operacija EU Delegacije u Srbiji, Martin Klauke, istakao da Evropska unija nastavlja da podržava Srbiju u nameri da dostigne evropske standarde u oblasti digitalizacije i inovacija.

– Ova tema je očigledno mnogo značajna  za svaku sferu društva i za ekonomski razvoj, a mi smo uključeni u obezbeđivanje fondova za projekte od nacionalnog značaja koji doprinose digitalnom razvoju. Naglasio bih da će sledeće godine građani Kragujevca imati prilike da dobiju direktne informacije o EU mogućnostima i fondovima, budući da smo potpisali Memorandum o saradnji sa gradonačelnikom grada Kragujevca da otvarimo i ovde EU info centar, kaže Martin Klauke, šef operacija u EU Delegaciji u Srbiji.

Panel diskusija organizovana je u okviru kampanje „Evropa je naša kuća“  kojom se obeležava Dan Evrope 2024. godine. Razgovor sa građanima, studentima i srednjoškolcima treći je u nizu od pet debeta koje Delegacija EU u Srbiji organizuje u okviru proslave Dana Evrope kako bi pokrenula dijalog o važnim pitanjima za evropsku budućnost Srbije.

Do sada su organizovane dve debate u Subotici i Novom Pazaru, a pored Kragujevca slede razgovori u Užicu i Nišu.

Pored Klaukea, na panelu su učestvovali i Goran Đurđević, pomoćnik ministra, Ministarstvo za informisanje i komunikacije, Marija Bušić, direktorka marketinga i komunikacija u Inicijativi Digitalna Srbija i Ivan Rakonjac, izvršni direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Klauke u Kragujevcu je imao i priliku da vidi kako su lokalne preduzetnice unapredile svoja poslovanja uz bespovratna sredstava EU koja su obezbeđena preko EU PRO Plus programa. Preduzeće Arhitektonsko-inženjerski Studio Aris, koje predvodi Marija Simović, nabavilo je novu IT opremu i softver koji su im omogućili tehnološki napredak u poslovanju. Takođe, Marija Vasojević je za svoju stomatološku ordinaciju nabavila intraoralni skener, čime je značajno poboljšala kvalitet usluga koje pruža pacijentima.

Martin Klauke i direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac posetili su danas Tim-Ing centar u Kragujevcu povodom Dana Evrope, istakavši značaj granta koji je omogućio modernizaciju proizvodnu liniju i razvoj CNC mašine sledeće generacije. Uz podršku Evropske unije, inženjerski tim iz Kragujevca je uspešno obezbedio visoko preciznu obradu za potrošače korišćenjem sofisticiranijih i efikasnijih softverskih rešenja. Ovaj grant je značajno poboljšao efikasnost i konkurentnost kompanije, doprinoseći daljem razvoju lokalne privrede.

Post Author: Milan

Ostavi komentar