Budžet grada Kragujevca uvećan za 259 miliona dinara nakon rebalansa

Prvi put, posle više od deset godina, pred odbornicima gradskog parlamenta našao se predlog Oluke o rebalansu budžeta grada za tekuću godinu, zbog uvećanja planiranih prihoda i primanja. Inicijalno planiran budžet u iznosu 9 559 000 000 dinara uvećan je za 259 miliona dinara.

Obrazlažući rebalans, Nenad Stanišić član Gradskog veća za finansije je rekao da su prihodi uvećani po osnovu poreza na zarade za 588 miliona i poreza na imovinu za 192 miliona dinara. Svesni teških vremena u kojima živimo, deo tog viška, u iznosu od 115 miliona dinara biće utrošen za javni prevoz, a 135 miliona dinara grad će izdvojiti za plaćanje prve rate reprograma koji je Grad sklopio sa Energetikom 2019. godine. Taj priliv omogućiće gradskoj toplani da u što dužem periodu zadrži postojeće cene grejanja bez povećanja, a u cilju očuvanja standarda naših građana.

U jednom delu, pojasnio je Stanišić, deo sredstava opredeljen za investicije je smanjen, a to se odnosi na rekonstrukciju Trga vojvode Radomira Putnika. Za tu namenu ove godine bilo je planirano 300 miliona. Radovi su započeti, ali s obzirom na to da će se najveći deo radova izvoditi u prvoj polovini naredne godine, najveći deo plaćanja biće realizovan u prvoj polovini 2023. godine. S druge strane, novac koji nam je na raspolaganju, a reč je o 70 miliona dinara, biće uložen u rekonstrukciju saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže.

Rasprava po toj tački trajala je nešto više od tri sata, a pored rebalansa, otvorene su i druge teme, kao što je odlaganje početka grejne sezone, zalihe uglja u Energetici, rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra i Tržnice, sport, uređenje jezera u Šumaricama…

Našu državu i naš grad moramo da gledamo kao svoju kuću. Zadovoljan sam onim što je urađeno, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić. Da li možemo sve odjednom da rešimo? Ne možemo. Ne postoji taj čarobni štapić da se sve odjednom zameni i asfaltira. Prošle godine smo uspeli da za putnu infrastrukturu na seoskom području izdvojimo svega 5,5 miliona, a ove godine 145 miliona dinara. Agrarni budžet je ove godine dupliran i iznosi 50 miliona dinara. Dašić je podsetio i na investicije koje su realizovane sa državom poput Palate pravde, Državnog data centra, zamene kotlova na ugalj kotlovima na gas i Projekat Čista Srbija.

Razumem potrebu da se politički borite, ali raspodelu sredstava iz budžeta vrši onaj ko upravlja budžetom. Kada se izborite na izborima da upravljate budžetom, vi ćete raditi ono što smatrate da je prioritet. Pri tom, ne dajem ni sebi pravo da razmatram šta je prioritet, nego odem na teren da čujem šta kažu građani, poručio je Dašić.

Tročasovnu raspravu o rebalansu budžeta predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović ocenio je kao jako kvalitetnu. Građani Kragujevca imaju razloga da budu zadovoljni stanjem u budžetu i nemaju razloga za brigu. Budžet grada građani vide van okvira matematike i ekonomske nauke, kada izađu na ulice. Čitav je niz naselja u kojima smo rekonstruisali i izgradili nova dečija igrališta i otvorene terene za male sportove. U prigradskim naseljima i na seoskom području asfaltirano je preko 20 ulica. Sanacijom fasada i rekonstukcijom Trga vojvode Radomira Putnika imaćemo kompletno sređen centar grada, a zahvaljujući rebalansu i klizalište. Od 2020. godine do danas administracija gradonačelnika Dašića uspela je da smanji kompletnu zaduženost grada za jednu trećinu. Sve rate kredita se izmiruju u dan i to je neverovatan uspeh za dve godine mandata, zaključio je Petrašinović.

Na današoj sednici, odbornici su konstatovali prestanak funkcije članu Gradskog veća za komunalne delatnosti Vladimiru Maksimoviću, koji će dužnost obavljati do imenovanja novog člana veća.

Odbornici Slađana Bošković, Nebojša Abadić i Aleksandar Radenković pristupili su Odborničkoj grupi Srpske napredne stranke, a za zamenika šefa Odborničke grupe imenovana je Biljana Ilić – Stošić. Formirane su i dve nove odbornička grupe „Kragujevac – naša prestonica“ i „Šumadijski blok 21- Kragujevačka priča“ i Pokret Volim selo svoje.

Post Author: Milan

Ostavi komentar