Bjeletić : Zavidan nivo kvaliteta i kulturnih sadržaja u okviru Majskih svečanosti

Majske svečanosti u utorak 3. maja otvoriće Đurđevdanski pesnički susreti, izložba slika”Majski ciklus” u Galeriji Đura Jakšić, omaž Đorđu Obradoviću i premijera predstave u Knjaževsko-srpskom teatru Uspomene na ”Crvenu zastavu” po tekstu Milovana Mračevića i u režiji Aleksandra Lukača.

Odlika ovogodišnjeg programa Majskih svečanosti ima zavidan nivo kvaliteta i kulturnih sadržaja koje ćemo ponuditi iz oblasti umetnosti, obrazovanja i nauke. Ono što će publika moći da vidi to su neki tradicionalni događaji koji su identitetski oslonjeni kao važni za kulturnu scenu grada Kragujevca, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

U organizaciji Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević biće održani Đurđevdanski pesnički susreti, festival koji je vremenom dobio regionalni karakter imajući u vidu učešće autora iz regiona, a novina je ustanovljena nagrada za najbolje kragujevčko delo koja će poneti ime po nedavno preminulom prevodiocu, književniku, pesniku Vladimiru Jagličiću. Festival nauke ”Daj(te) se na se na znanje” 5. maja u organizaciji Prve kragujevačke gimnazije jubilarni 10. put u saradnji sa Centrom za promociju nauke. Međunarodni lutkarski festival Zlatna iskra održaće se od 16. do 20. maja u organizaciji Pozorišta za decu. U okviru Noći muzeja 14. maja očekuje nas nova stalna muzejska postavka u Kući Svetozara Markovića ”Politički život u Kragujevcu u drugoj polovini 19. veka”, u galeriji Mostovi Balkana u organizaciji Spomen parka i galerije SANU izložba pod nazivom ”U velikom formatu” najboljih likovnih umetnika. Knjaževsko-srpski teatar i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije od 7. do 14. maja pripremili su 58. po redu pozorišni festival profesionalnih pozorišta Srbije ”Joakim Vujić”. Pored premijere u Knjaževsko-srpskom teatru, novu predstavu priprema i Pozorište za decu i Dom omladine kada će biti prezentovan dramski studio, škola glume sa osnovcima i srednjoškolcima, najavio je Bjeletić. U Kragujevcu će u okviru Majskih svečanosti biti održana Prva srpska konferencija o primenjenoj veštačkoj inteligenciji kao i predavanja u saradnji sa Univerzitetom u Kragujevcu i SANU.

Pored brojnih pojedinačnih programa u organizaciji ustanova kulture kao što je koncert Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista sa solistima u saradnji sa Italijanskim kulturnim centrom i Gitar art festivalom iz Beograda i druge ustanove imaju jako kvalitetne sadržaje ali Dom omladine ima vodeću ulogu u organizaciji Festivala uličnih svirača, istakao je član Gradskog veća za kulturu. Centralni događaj je Đurđevdanski koncert 6. Maja i koncert grupe Smak i muzička dela koja su obeležila jedno vreme ali koja su i danas aktuelna i koja su bez vremena. Verujem da ćemo uživati i u kvalitetnoj muzici ali i produkciji koju Kragujevac i Kragujevčani zaslužuju i da ćemo tokom celog maja imati tu priliku u svim programima koje smo osmislili, pripremili i unapredili u odnosu na prethodne majske svečanosti, dodao je Bjeletić.

Majske svečanosti će trajati do 30. maja i biće zatvorene premijerom predstave „Mali princ“ Dramskog studija Doma omladine na sceni Knjaževsko – srpskog teatra.

Post Author: Milan

Ostavi komentar