Bivši radnici “Zastava kamioni” traže isplatu

Bivši radnici fabrike „Zastava kamioni“ iz Kragujevca, koji su 2013. godine, uz socijalni program napustili radna mesta, nastaviće proteste zbog toga što već pet godina skoro niko od njih nije naplatio potraživanja za koja imaju i pravnosnažne sudske presude.

Član Organizacionog odbora nezadovoljnih radnika Milojko Popović, rekao je FoNetu da radnici koji čekaju isplatu imaju svu potrebnu dokumentaciju i presude u njihovu korist, ali da uprkos tome neuspevaju da naplate svoja potraživanja.

Oko 300 bivših radnika fabrike „Zastava kamioni“ potražuje oko 80 miliona dinara, a pojedinačno nam se duguje između 150 hiljada i million dinara. To su za nas velike pare kojih ne možemo da se odreknemo, istakao je Popović.

Prema njegovim rečima predstavnici ošćećenih radnika su se u više navrata obraćali nadležnim ministarstvima sa zahtevom da Vlada Srbije, ispuni sve finansijske obaveze predviđene Protokolom iz 2008. godine potpisanim između Vlade, Grupe Zastava vozila i Sindikatom uoči dolaska „Fiata“

Popović navodi da su radnici očekivali da će neko iz nadležnih ministarstava reagovati na apele i da će bar primiti njihove predstavnike na razgovor, ali je, kako kaže, država ostala nema.

Ništa od toga se nije desilo pa smo odlučili da u ponedeljak 3. septembra ponovo organizuejmo protest na glavnom gadskom trgu Kod krsta, a potom ćemo blokirati sve ulaze u fabrku dok naši zahtevi ne budu ispunjeni, rekao je Popović.

Vlada Srbije je namirila svoja potraživanja od fabrike „Zastava kamioni“ tako što je prošle godine preregistrovala jedan deo fabrike u firmu „Zastava terenska vozila“, dok je preostali deo nastavio da egzistira, čekajući odluku o odlasku u stečaj.

 

Izvor : FoNet/Danas

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar