Biografije osnivača Crvenog krsta i na srpskom jeziku

U Kragujevcu su predstavljene biografije osnivača Crvenog krsta Anri Dinana i Gustava Maonijea. Prevod sa engleskog i francuskog na srpski jezik omogućile su organizacije Crvenog krsta Kragujevca i Ohrida.

 

Na promociji su o životu i radu dvojice velikana, njihovim delima i značaju za čovečanstvo, govorili autori biografija Rože Diran i Fransoa Bunjon.

 

Nobelovac Anre Dinan imao je ideju, a Gustav Maonije, njegov prijatelj i saradnik, to je sproveo u delo.

“Zahvaljujući njima danas postoje institucije kao što su Crveni krst i Međunarodni komitet Crvenog krsta. Anre Dinan, filantrop, entuzijasta i vizionar, a Gustav Maonije studiozan, veoma predan predsednik Međunarodnog komiteta od 1864. do 1910. godine i jedan od osnivača Instituta za međunarodno pravo. Imali su jednu zajedničku viziju i zajedničku crtu u svojim biografijama a to je da ih je obojicu nadživeo Crveni krst i Ženevska konvencija”, kažu o svojim delima autori Diran i Bunjon.

Biografije su kratke i na veoma direktan način predstavljuju najvažnije karakteristike i faze u životu i radu dvojice velikana.

“Kada pročitate ove dve biografije prepoznaćete da u svakome od nas za trenutak postoji ponekad Dinan, a ponekad Maonije”, kaže Nevenka Bogdanović, sekretarka Gradske organizacije Crvenog krsta.

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar