Akordeonisti na Kanli kuli, Gudači na Splitskom ljetu

Zahvaljujući dobroj saradnji Muzičkog centra i organizatora koncertnih manifestacija u susednim republikama, kao i republičkih manifestacija, Kragujevački akademski orkestar akordeonista nastupio je u Crnoj gori u okviru Hercegnovskog festivala, dok su gudači Gradskog kamernog orkestra Šlezinger održali koncert u Splitu u okviru Splitskog ljeta.
U okviru dugogodišnje saradnje sa Gitar art festivalom u Beogradu, Kragujevački akordeonisti su seriju koncerata sa solistima na gitari započeli na premijernom koncertu u Kragujevcu, potom Beogradu, da bi program bio predstavljen i Hercegnovskoj publici na Kanli kuli 16. avgusta, a završnica u Raškoj na Duhovnim svečanostima. Spektakl akustično – električne gitare i orkestra od 30 harmonika predstavljen je u Herceg Novom sa posebno pripremljenim programom Pjacole, Morikonea i Stefanovskog u novim aranžmanima. Orkestrom je dirigovao profesor Predrag Kostović. Sa ocenom gitariste Vlatka Stefanovskog da ”muzika koju izvode kragujevački akordeonisti ima emociju, sadržaj i virtuoznost”, saglasna je publika koja u velikom broju posećije koncerte Kragujevačkog orkestra i odaje počast inovativnom pravcu izvođenja melodija na harmonici.
Gudači Gradskog kamernog orkestra Šlezinger takođe su izašli iz okvira grada i Republike, nastupom na Splitskom ljetu 13. avgusta 2022. Zahvaljujući ideji koja je nastala pre par godina između kragujevačkog kompozitora Predraga Radisavljevića, akordeoniste Mirka Škarice i rediteljke Karle Leko (Hrvatska), umrežavanje i saradnja mladih umetnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, rezultirala je koncertom koji je u okviru Splitskog ljeta održan na otvorenom u Splitu. Na koncertu su izvedene dve kompozicije Predraga Radisavljevića, dok je za ostale kompozicije Radisavljević prilagodio i aranžmane. Da je ovo samo početak jedne dobre i kvalitetne saradnje složili su se kako organizatori, tako i publika.

Post Author: Milan

Ostavi komentar