Akademijom „Slovo slavi Save“ obeležena školska slava Sveti Sava

Osvećenjem i rezanjem slavskog kolača, bogosluženjem NJegovog preosveštenstva vladike šumadijskog Jovana sa sveštenstvom Eparhije šumadijske i akademijom ove godine pod nazivom ”Slovo slavi Save”, obeležena je školska slava Sveti Sava. Svečanosti u sali Prve kragujevačke gimnazije prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić, član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić, rukovodilac Školske uprave Kragujevac Goran Joksimović, rektor Bogoslovije Zoran Krstić, predstavnici Univerziteta, direktori i profesori škola, učenici.

Negujući uspomenu na prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, utemeljivača i zaštitnika školstva ali i diplomatu i državnika, podsećamo se trajnih vrednosti svetosavlja koje i danas poštujemo prateći njegov put, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Svako od nas želi da buduće generacije budu bolje od prethodne jer na njima ostaje naša Srbija, poručio je gradonačelnik Dašić i svakoj sledećoj poželeo da mudrost, snaga i vera Svetog Save budu životna inspiracija, da našu zemlju u budućnosti učine još prosvećenijom, lepšom, boljom i modernijom, kazao je on i predškolcima, osnovcima, srednjoškolcima, studentima, prosvetnim radnicima, nastavnom osoblju i svim zaposlenim u prosvetnim ustanovama čestitao slavu.

U ime profesora i učenika, goste je pozdravila direktorka Prve kragujevčke gimnazije, Slavica Marković i u svojoj besedi podsetila da se o životu Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i pokretača srpske istorije pisalo još od vremena prvih žitija Teodosija i Domentijana, do današnjih dana.

Savin je životopis neopresušno nadahnuće. Svako pokolenje je od Savinog doba pa do danas iznedrilo svoje priloge inspiraciji, nadovezujući se na ovu tradiciju koja predstavlja temelj našeg kulturnog identiteta, rekla je direktorka Marković. Srbi su u liku Svetog Save tražili svoje izvorište ali i svoju budućnost. Oko sećanja na čudesnu viziju Svetog Save nastale su brojne duhovne i materijalne vrednosti formirajući autentični kulturni ambijent našeg naroda. Pouke koje nam je Sava ostavio su svevremene, to su njegova svestranost, učenost, posvećenost nauci, poštovanje reda i kanona, otvorenost, kosmopolitizam, diplomatska veština i mudrost, posvećenost veri i narodu čiji je deo bio.

Najuspešnijim učenicima i profesorima uručene su nagrade iz fondova.

Gradonačelnik Nikola Dašić prisustvovao je i svečanosti i sečenju slavskog kolača u OŠ ’’Svetozar Marković’’.

Post Author: Milan

Ostavi komentar