Promocija sportskih aktivnosti i preventivni zdravstveni pregledi na Trgu Radomira Putnika

Međunarodni dan fizičke aktivnosti, 10. maj biće obeležen na Trgu vojvode Radomira Putnika, zajedničkom manifestacijom koju organizuju Institut za javno zdravlje, SPD Radnički i Grad Kragujevac u saradnji sa partnerskim institucijama i organizacijama.. Pored brojnih zdravstvenih organizacija koje će obavljati preventivne preglede, učešće na ovoj manifestaciji uzeće sportisti SPD Radničkog, fitnes treneri, GO Crvenog krsta, škole, predškolske ustanove, Kutak za kvalitetnije starenje – najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju su organizatori ove manifestacije održali u SPD Radnički.

Gordana Damnjanović, pomoćnik gradonačelnika za ljudska i manjinska prava istakla je da fizička neaktivnost predstavlja četvrti vodeći faktor rizika za nastanak kardio vaskularnih bolesti, dijabetes melitusa i dr. Podaci SZO govore da je tek svaka četvrta odrasla osoba fizički aktivna, a kada govorimo o populaciji dece i mladih, čak 80% nije dovoljno fizički aktivno. Damnjanović je istakla da fizička aktivnost kod dece ima pozitivan uticaj i na socijalnu inkluziju i vršnjačku toleranciju.

Bavljenje sportom proizvodi i gradi dobre ljude, prijateljstvo, drugarstvo, što zajedno čini lokalne zajednice mnogo jačim i odgovornijim tako da će ova manifestacija pored sportskog poprimiti i zdravstveni, edukativni i humanitarni karakter. U okviru manifestacije biće organizovana i dobrovoljna akcija davanja krvi u zgradi Okružnog načelstva koju će zajedno sa Zavodom za transfuzologiju sprovesti GO Crvenog krsta Kragujevac – kazala je Damnjanović.

Ivana Simić Vukomanović, načelnik Centra za promociju zdravlja istakla je da je cilj ove manifestacije skretanje pažnje javnosti na značaj fizičke aktivnosti kao jedne od osnovnih determinanti zdravlja.

Svi zainteresovani sugrađani će imati priliku da provere  osnovne zdravstvene parametre, osnovne preglede i tamo gde budemo uočili određene poremećaje zdravlja da ih uputimo na dalju dijagnostiku. Za najmlađe sugrađane pripremili smo brojne sportske aktivnosti, razgovore sa fitnes instruktorima, trenerima, nastavnicima fizičke kulture – kazala je Ivana Simić Vukomanović i istakla da će manifestacija imati pored zdravstvenog i sportski, edukativni i humanitarni karakter.

Marija Lojpur, koordinator rukometa SPD Radnički kazala je da će se njihov doprinos ovoj manifestaciji sastojati u promociji sportova (rukomet, košarka, vaterpolo i odbojka).

Najmlađe rukometašice će se predstaviti jednim pokaznim treningom kao i naši košarkaši dok će posetioci moći da učestvuju u samom teningu i upoznaju čari tih sportova. Naše kolege će im pružiti sve informacije o sportovima za koje budu zainteresovani – kazala je Marija Lojpur.

Program Međunarodnog dana fizičke aktivnosti  na Trgu vojvode Radomira Putnika počeće u 9,00 sati.

Post Author: Milan

Ostavi komentar