Košarkašice Radničkog hvataju poslednji voz za opstanak

Dani odluke su pred košarkašicama Radničkog, koje će u naredne dve utakmice, protiv subotičkog Spartaka i Novosadske ŽKA, rešavati pitanje opstanka u Prvoj ženskoj ligi Srbije. Kragujevčanke će, najpre, u subotu od 19 časova na parketu hale Dudova šuma odmeriti snage sa Subotičankama, dok ih samo par dana kasnije, u sredu, 1. februara, očekuje duel sa Novosađankama u SBB hali Jezero.

Jasno je da su nakon svih četrnaest poraza u dosadašnjem delu prvenstva košarkašice Radničkog saterane u ćošak i da su im izgledi da „prežive“ u prvoligaškoj konkurenciji svedeni na minimum. I pored krajnje nezavidne pozicije na tabeli, u taboru popularnih „crvenih dama“ nema tragova defetizma. Naprotiv, izabranice trenera Saše Milojevića su odlučne u nameri da u preostalih osam utakmica do kraja sezone ostave što je moguće bolji utisak, potajno se nadajući da će ipak izbeći najgori mogući scenario, a to je selidba u niži rang takmičenja.

Istina je da mi po iskustvu i kvalitetu nismo u mogućnosti da budemo konkurentni većini timova u ovom stepenu takmičenja. Zbog toga smo nedavno i pokušali da dovedemo par iskusnijih igračica kako bismo povećali šanse za opstanak, ali u tome nažalost nismo uspeli. Nema nam druge osim da sa postojećim igračkim kadrom pokušamo da završimo sezonu na najbolji mogući način. Ono što mene kao trenera raduje, to je veliki individualni napredak devojaka, koje su stekle značajno iskustvo i rutinu igranja u najvišem rangu takmičenja. Ja se iskreno nadam da ćemo do kraja prvenstva uspeti da upišemo barem neku pobedu, što bi svakako predstavljalo veliku satisfakciju za sav njihov rad i trud koji su uložile tokom ove sezone, konstatuje Saša Milojević, vrsni košarkaški pedagog, kome je povereno rukovođenje ovim mladim timom.

Da ova sezona, bez obzira na njen konačan epilog, nije bačena niz vetar, pokazuju reprezentativni pozivi upućeni na adrese nekolicine igračica Radničkog, čiji je igrački potencijal i talenat očigledno prepoznat od strane selektora mlađih nacionalnih selekcija.

Mi u ovom momentu imamo dve aktivne reprezentativke u svojim redovima. Mlada Aleksandra Aleksić, koja ove sezone igra preko dvadeset minuta po utakmici, svojim predanim radom i talentom zaradila je poziv u kadetsku reprezentaciju Srbije. Takođe, naša Andrijana Vuković se sa nepunih devetnaest godina nalazi na spisku mlade reprezentacije Srbije, odnosno među igračicama na koje selektor seniorske selekcije Marina Maljković najozbiljnije računa u budućnosti. Tu je i doskorašnja juniorska reprezentativka Mara Nikolić, još jedna mlada i veoma talentovana igračica, koja takođe predstavlja veliku perspektivu kluba. Mislim da je velika stvar kako za sam klub, tako i za SPD Radnički i grad Kragujevac, što ima dve mlade reprezentativke i igračice koje bez svake sumnje predstavljaju budućnost srpske košarke, smatra Milojević.

Za razliku od prilično obećavajuće budućnosti, sadašnjost ne deluje nimalo sjajno za kragujevački tim, koji je osam kola pre kraja takmičenja u Prvoj ženskoj ligi Srbije prikovan za dno tabele, sa više nego skromnim šansama da se dokopa zone spasa. Predstojeće dve utakmice sa Spartakom u Subotici i Novosadskom ŽKA u SBB Jezeru predstavljaju verovatno poslednju priliku za „crvene dame“ da sačuvaju kakve-takve izglede za očuvanje prvoligaškog statusa. Subotičanke trenutno zauzimaju pretposlednju poziciju na tabeli sa dva ostvarena trijumfa u prethodnih četrnaest kola, dok su Novosađanke devete sa dve pobede više u odnosu na tim sa severa Bačke.

Mislim da je Spartak ekipa sa kojom možemo da igramo ravnopravno. Ne mogu da tvrdim da ćemo pobediti, ali ćemo se svakako boriti i nastojati da pružimo svoj maksimum u toj utakmici. Nakon gostovanja u Subotici dočekujemo ekipu Novosadske ŽKA, koja nas je prilično ubedljivo savladala u prvom delu sezone, i to prvenstveno zbog našeg nesnalaženja u prvom poluvremenu, dok smo u nastavku utakmice bili u najmanju ruku egal sa njima. Iskreno verujem da ćemo barem jednu, ako ne i obe utakmice biti konkurentni i da ćemo uspeti da upišemo prvu pobedu u sezoni, nada se iskusni strateg Radničkog.

Umereni optimizam pred dve ključne utakmice u prvenstvu provejava i rečima mlade Andrijane Vuković, najboljeg strelca kragujevačkog tima ove sezone sa prosekom od 17,54 poena po meču.

Što se tiče dosadašnjeg dela sezone, mislim da ostvareni rezultati nisu pravi odraz kvaliteta našeg tima, koji je, inače, ubedljivo najmlađi u ligi. Imamo lepu šansu da u naredne dve utakmice konačno probijemo led i dođemo do prve pobede u sezoni, koja bi nam mnogo značila na polju samopouzdanja. Dobro treniramo, atmosfera u ekipi je pozitivna i nadamo se povoljnom ishodu u predstojeće dve utakmice, poručuje mlada reprezentativka iz redova Radničkog.

Napomenimo i to da su Kragujevčanke početkom ove sedmice okončale učešće u Kupu Košarkaškog saveza Srbije, nakon poraza od novosadske Vojvodine 021 u utakmici osmine finala, rezultatom 71:42.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar