Košarkašice pobedile, opstanak na vidiku

Pobedom nad ekipom Novosadske ŽKA u „SBB Jezeru“, rezultatom 77:73 (21:18, 20:23, 23:20, 13:12), košarkašice kragujevačkog Radničkog napravile su verovatno presudan korak ka opstanku u Prvoj ženskoj ligi Srbije.
Po drugi put u ovoj sezoni, ekipa trenera Nenada Milovanovića uspešno je izašla na kraj sa jednim od glavnih protivkandidata u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa. Mnogo energije, želje i truda uložile su Kragujevčanke kako bi došle do ove, bez svake sumnje, najvažnije pobede u sezoni, koja ih sada stavlja u najbolju moguću poziciju pred rasplet u poslednja dva kola.
Od samog starta bilo je jasno da će ovo biti jedna izuzetno neizvesna i tvrda takmičarska utakmica, u kojoj će presuditi deblji živci i veći broj raspoloženih igračica.
Kragujevčanke su kontrolisale rezultat maltene tokom čitave uvodne deonice. Imale su „crvene“ u jednom momentu i sedam poena „viška“ (18:11), ali su gošće iz Novog Sada do odlaska na prvi obavezan predah uspele da prepolove zaostatak (21:18), da bi početkom naredne deonice prešle u vođstvo (24:23).
Bio je to uvod u rezultatsku klackalicu, koja je potrajala sve do kraja prvog poluvremena. Radnički je polovinom druge četvrtine ponovo došao do nešto osetnije prednosti od pet poena (31:26), ali su Novosađanke vrlo brzo uzvratile i serijom od šest uzastopnih poena još jednom okrenule rezultat u svoju korist (38:36).
Na petnaestominutni odmor otišlo se sa egalom (41:41), a rezultatski rolerkoster nastavljen je u trećoj četvrtini. Gošće su sredinom ovog perioda igre uspele da se „odlepe“ na „plus pet“ (54:49), ali je Radnički na krilima kapitena Jelene Prvulović, koja je vezala pet poena, vratio vođstvo na svoju stranu (57:56).
Početkom završne deonice Kragujevčanke su imale pet poena „viška“ (66:61), ali nedugo zatim Novosađanke trojkom Jelene Tadić dolaze do izjednačenja (70:70) i u potpunosti se vraćaju u igru.
Ispostavilo se da su to bili ujedno i poslednji poeni iz igre novosadskog sastava na ovoj utakmici. Iskusna Titi je u završnici meča „zaključala“ reket, primoravši gošće ne neka iznuđena rešenja u napadu, koja im nikako nisu prolazila.
Da su „crvene“ imale nešto „mirniju“ ruku sa linije penala, mogle su znatno ranije da otklone sve dileme po pitanju pobednika ovog susreta. Ovako, Novosađanke su na 23 sekunde pre poslednjeg zvuka sirene prišle na „minus tri“ (76:73), ali su Kragujevčanke ipak uspele da privedu utakmicu željenom kraju i upišu svoju šestu pobedu u sezoni, koja im naširoko otvara vrata opstanka.
Sve igračice Radničkog imale su značajan udeo u ovoj važnoj pobedi, a košgeterski najraspoloženije bile su Nina Tešić i Ntumba Titi sa po 16 postignutih poena. Nekadašnja reprezentativka Konga uspela je da zavidnom poenterskom učinku pridoda i dvocifren broj skokova – 13.
Milica Inđić je i ovoga puta dobro popunila sve statističke kolone. Uspela je da ubaci 14 poena, uz 5 skokova i 8 asistencija, ali i 6 izgubljenih lopti.
Kapiten Jelena Prvulović utakmicu je završila sa 10 poena i 7 asistencija, Ajša Hadžić je ubacila poen manje – 9, a listu strelaca u kragujevačkom sastavu zaključile su Minela Mehović i Marija Petrović sa po 6 postignutih poena.
U gostujućoj ekipi sjajnu partiju pružila je Nikolija Jovanović sa 25 poena i 9 skokova. Dunja Gvero je stala na 17 postignutih poena i 9 asistencija, a od ostalih igračica novosadskog tima najbliža dvocifrenom učinku bila je Jovana Đurić sa 8 poena.
Dva kola pre kraja ligaškog dela takmičenja, Kragujevčanke imaju pobedu više, ali i bolji međusobni skor u odnosu na Novosađanke. Jasno je da bi košarkašice Radničkog pobedom u jednom od naredna dva meča, protiv Kraljeva kod kuće ili na gostovanju šabačkoj Drugi, i teoretski osigurale opstanak u ligi, bez obzira na rezultate novosadske ekipe u poslednja dva kola.

Post Author: Milan

Ostavi komentar