ZZŠ : Sačuvati uspomenu na Markionea

Odbornička grupa “Zajedno za Šumadiju”, povodom smrti Serđa Markionea, glavnog izvršnog direktora FIAT Krajsler automobila, predlaže, da se kao znak zahvalnosti, poštovanja i uspomene na njega postavi spomen ploča, a jedna ulica u gradu ponese ime čoveka koji je Kragujevac vratio na mapu gradova autoindustrije. 

Kako je navedeno u saopštenju ZZŠ kragujevačkog automobilskog giganta “Zastavu” najpre su uništile crne devedesete. Ipak, najveća katastrofa “Zastavu” je zadesila 1999. godine kada je bila razorena tokom bombardovanja u kojem je uništeno preko 160 hiljada kvadratnih metara proizvodnih površina. Slab oporavak je usledio tek početkom 2000., koji se ubrzo pretvorio u radnički bunt.

“Nada se u Kragujevac i Srbiju vratila 29. septebra 2008. godine kada je potpisan ugovor sa italijanskim FIAT-om. Kragujevac je tada na čelu sa gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem, srdačnom dobrodošlicom dočekao naše italijanske prijatelje natpisom Benvenuti a casa”, navode u ZZŠ.

U toj odborničkoj grupi ističu da je za tri i po godine FIAT obnovio i izgradio oko 1,4 miliona kvadratnih metara hala, koje je stavio pod krov. U Kragujevac je doveo četiri svoja velika dobavljača, koji su izgradili pogone u Grošnici, napravio na desetine kilometara nove gasovodne i kanalizacione mreže i uspeo da izgradi veliku energanu sposobnu da obezbedi stalno napajanje strujom grada veličine Kragujevca.

“Najveću zaslugu za preporod fabrike i automobilske industrije u našem gradu dugujemo gospodinu Markioneu, koji je dao budućnost FIAT-u kada je to bilo nemoguće. Bivši premijer Italije, Mateo Renci, nazivao ga je čovekom koji je stvarao radna mesta, a ne nezaposlenost. U to smo se mi, Kragujevčani i te kako uverili i zato kao izraz zahvalnosti i u znak uspomene na sve što je učinio za fabriku i radnike, naše sugrađane, smatramo da je najmanje što možemo da učinimo kako bi sačuvali uspomenu na njega i  na dugogodišnju saradnju i prijateljstvo sa njim, je nazvati jednu ulicu po njemu”, piše u saopštenju Zajedno za Šumadiju

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar