„Znamo se“ : Zelena oaza a ne stambeni kompleks

Saopštenje organizacije „Znamo se“ prenosimo u celosti :

Gradu Kragujevcu kao i samim Kragujevčanima, lokalna vlast na čelu sa SNS, 300 Kragujevčana i SPS-om napravila je ogromnu štetu isplatom 2,5 miliona evra za zemljište koje faktički nije ni bilo predmet kupovine. Štetnom i nezakonitom odlukom iz gradskog budžeta isplatiće se 40.000 eura po aru za zemljište i pored toga što nismo bili u obavezi da to uradimo. Zbog takvih loših a iznad svega protivzakonitih odluka podneta je odgovarajuća krivična prijava i odgovorni za ovu štetu će odgovarati kad tad.

Sada postaje jasno zašto je SNS insistirao na kupovini ruinirane zgrade Zastava-promet koja se nalazi tik uz samo jezero Bubanj i to pod parolom izgradnje nove autobuske stanice. Naime, svi ljudi od struke, a i oni sa malo predznanja, ukazivali su na to da je lokacija neuslovna, kako saobraćajno, tako i ekološki, i da je sama zgrada ruinirana i da mora da se poruši kako bi na tom mestu nikla nova zgrada autobuske
stanice. Međutim PDR za izgradnju autobuske stanice je donet i on je u suštini poslužio kako bi se samo ušlo u kupovinu jednog objekta jer se radilo o izgradnji javnog objekta. Kragujevčani su dosad za ovu lokaciju dali preko 6,5 miliona evra a epilog ove štetočinske odluke je sada u potpunosti vidljiv. Odustalo se od gradnje nove autobuske stanice a na delu je najverovatnije nova izmena PDR-a i pretvaranje ove lokacije u poslovno stambeni kompleks.

Zato mi iz udruženja Za Kragujevac – Znamo se, predlažemo da namena ovog prostora mora ostati za gradnju javnih objekata. Naš predlog je da se u okviru ovog kompleksa od 4 hektara, izgradi kompleks otvorenih bazena jer su postojeći neuslovni za grad ove veličine. Kompleks otvorenih bazena bi u potpunosti bio kompatibilan sa postojećim jezerom, stvorila bi se jedinstvena zelena oaza u najstrožijem centru grada.
Takođe, na ovom prostoru postoji i mogućnost izgradnje manjeg (25m) zatvorenog bazena kao i pratećih sadržaja koji bi upotpunili prostor, kao što je izgradnja akvarijuma PMF koji se sad nalazi na lokaciji koja ne odgovara toj nameni.
Poražavajuće je da za ovih 10 godina vlasti SNS, 300 Kragujevčana i SPS-a sve lokacije koje su bile namenjene za izgradnju javnih objekata, nakon izmene planskih akata su prodate, tako da grad više ne poseduje lokacije za gradnju proizvodnih kapaciteta ali ni lokacije za izgradnju javnih objekata – SRAMOTA!

Post Author: Milan

Ostavi komentar