Znamo se – Milan Milosavljević : Obraćanje sa sednice Skupštine grada Kragujevca

Obraćanje Milana Milosavljevića, odbornika iz redova „Znamo se“ sa zasedanja Skupštine grada Kragujevca, prenosimo u celosti :

Sazivanje sednice grada po hitnom postupku a sa temom budžeta je u najmanju ruku skandalozno. U pitanju je sednica na kojoj se donosi odluka o budžetu grada, najvažnijeg dokumenta, koji direktno trasira put razvoja grada i koji direktno utiče na život naših sugrađana. Time je odbornicima opozicije uskraćena mogućnost da jednom konstruktivnom raspravom sa predlagačem, obrazloženim činjenicama, predlozima i amandmanima poboljšamo sam budžet a sve u cilju boljeg i kvalitetnijeg zajedničkog života građana Kragujevca.

Za sam izglasani budžet više čak ne može i da se govori kao što se za neke ranije budžete govorilo a to je da predstavlja samo spisak lepih želja. U njemu nema predviđenog novca za izgradnju kapitalnih projekata koji bi direktno uticali na kvalitet života.
Nedovoljno je novca čak i za održavanje postojeće gradske infrastrukture. Nema dovoljno novca za sređivanje postojeće ulične rasvete a kamoli za novu, pa će tako građani centra grada (Gušićeva ulica) kao i stanovnici dela Pivare i dalje biti u mraku. Nema predviđenog novca za izgradnju autobuskih stajališta (davno obećanih) tako da ostajemo jedini grad u Srbiji koji nema autobuska stajališta kakva dolikuju gradu
veličine Kragujevca.

Ali zato ima preko dve milijarde dinara ( 17,6 mil.evra) koji su budžetirani kao „Usluge po ugovoru“ i „Specijalizovane usluge“ za koje Kragujevčanke i Kragujevčani neće imati prilike da saznaju na šta će biti utrošeni. Ova stavka u budžetu, koja služi za „isisavanje“ novca iz gradske kase u korist ljudi bliskih SNS -u strukturno činiskoro 20% budžeta, dok „kapitalni“ projekti koji su budžetirani ovim dokumentom i koji bi trebalo direktno da utiču na kvalitet života sugrađana čine 10% ukupnog budžeta.

Ukoliko se nastavi sa ovakvim odnosom prema javnim finansijama, kao i sa ovim načinom upravljanja javnim preduzećima, poput „pijanih bogataša“ gde subvencije prelaze iznos od 1 milijarde dinara, gotovo sigurno ćemo upasti u problem iz kojeg ćemo jako teško da se izvučemo. Ako se po jutru dan poznaje, onda se po ovom budžetu donetom u tek formiranom gradskom parlamentu poznaje i kakva će biti budućnost Kragujevca.
Najblaže rečeno – NEIZVESNA.

Post Author: Milan

Ostavi komentar