Uprkos sankcijama Rusija uspešno organizovala Mondijal

Očekuje se da će Svetsko prvenstvo u fudbalu privući milione navijača. Da bi se pripremila, Rusija je potrošila više od 11 milijardi dolara na infrastrukturu, uključujući novac koji je utrošen za izgradnji, renoviranje i pripremu 12 stadiona i 13 glavnih aerodroma.

Od ovih 25 objekata, najmanje 12 je povezano sa ljudima ili kompanijama koje su sada pod sankcijama SAD-a. Ovakva infrastrukturna poboljšanja ključna su za uspešnu sportsku ponudu, i prevazilaze bilo kakvu kratkoročnu potrošnju i turistički su podsticaj. Navijači i timovi neće kršiti nikakve sankcije dolazeći na šampionat, ali na karti ispod može da se vidi veza između entitetima koji su sada pod sankcijama, a koji su bili uključeni u radove vezane za organizaciju Svetskog prvenstva.

Trinaest ruskih pojedinaca i firmi, koje su učestvovale u pripremama Svetskog prvenstva nalazi se Specijalnoj listi državljana i blokiranih osoba u SAD-u (skraćeno SDN) u proteklih četiri godine, a vezano za vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini ili njeno navodno mešanje u američku predsedničku izbornu trku. Zbog sankcijama, njihova imovina je blokirana i stranke u SAD-u uglavnom ne mogu da posluju sa njima. Najznačajniji su ruski šesti najbogatiji čovek Viktor Vekselberg, koji kontroliše aerodrome u četiri grada gde se odigravaju mečevi Svetskog kupa, preko svoje Renova group plus Gennady Timchenko, jedanaesti najbogatiji čovek u zemlji, koji je pomagao izgradnju Nizhny Novgorod i Volgograd stadiona. Moskovski Sheremetyevo i Vnukovo aerodromi i stadion Spartak, takođe, su povezani sa licima i entitetima navedenim u SDN-u.

Pročitajte i:  Mali gradovi u problemu zbog rudarenja kriptovaluta

Od kompanija koje su pod sankcijama najistaknutiji je državni Gazprom, najveći svetski izvoznik prirodnog gasa i jedini ruski partner FIFA za Svetski kup. Stadion Saint Petersburg, takođe poznat i kao Zenit Arena, sređen je uz podršku Gazproma, u sklopu ugovora o koncesiji.

Na kraju, postoji osam moćnih ruskih oligarha koji do sada nisu bili sankcionisani, a nalaze se na spisku koji američki trezor objavio u januaru 2018. godine kao potencijalne ciljeve za ograničenja prema zakonu iz 2017. godine. (Izveštavanje je kasnije pokazalo da je veliki deo imena sa ove liste ustvari skinuto sa Forbes-ove liste najbogatijih ljudi). Posebno zanimljivo je ime programera Aras Agalarov, čiji je Crocus Group pomogao izgradnji dva stadiona na Svetskom prvenstvu, a koji je 2013. ugostio Donalda Trumpa i njegovu Mis Univerzuma u Moskvi.

 

Izvor: Bloomberg

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar