Umesto Politehničke i Druge tehničke- Srednja stručna

Kragujevac će, odlukom Vlade Srbije, u okviru racionalizacije srednjoškolskog sistema u Srbiji, od 1. septembra dobiti novu srednju školu- Srednju stručnu školu. Preciznije, nova škola će nastati spajanjem dve postojeće- Politehničke i Druge tehnička škole.

Nova škola će zadržati sve obrazovne programe, odnosno smerove, svi zaposleni nastavnici će najverovatnije zadržati posao, dok se pretpostavlja će deo administrativnog osoblja biti tehnološki višak. Za v. d. direktora Srednje stručne škole imenovan je dosadašnji direktor Politehničke škole Siniša Kojić, a očekuje se da škola uskoro dobije privremeni školski odbor.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije ističu da je spajanje obrazovnih ustanova ponekad opravdano, međutim, u kragujevačkom slučaju to nije dobro rešenje.

Politehnička škola u Kragujevcu najveća je srednja stručna škola u Srbiji, školovala je zanatlije za potrebe nekadašnjeg Zavoda „Crvena zastava“, a danas obrazuje kadar za kompaniju „Fijat Krajsler“ Druga tehnička škola nastavila je tradiciju Prve zanatlijske škole u Srbiji koja je u Kragujevcu osnovana davne 1854. godine. U zgradi sadašnje Politehničke škole nalazio se internat za učenike sadašnje Druge tehničke.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar