SSP : Mladi žive od vazduha

Saopštenje koje potpisuje Maša Cvetković, članica Gradskog odbora SSP Kragujevac, prenosimo u celosti :

Neplaćene ili jedva nešto malo plaćene stručne prakse i manjak radnih mesta koja se čuvaju za „podobne“, glavni su razlozi zašto se mladi Kragujevčani sve više odlučuju da napuste ovaj grad.

To dovodi do toga da u sudovima, tužilaštvima, kliničkim centrima više nema ko da radi, ko da sudi, ko da leči.

Neko će reći, šta da se radi, uvek je tako bilo. E pa nije! Nekada je sudski pripravnik imao 60% sudijske plate. Danas međutim, od mladih se očekuje da „žive od vazduha“! Jedini način da se mladi zaposle jeste program „Moja prva plata“ koji je takođe itekako ograničen, obzirom da poslodavci mladima uglavnom plaćaju minimalac. U poslednje tri godine je iz sudova i tužilaštva širom Srbije otišlo više od 500 pomoćnika. O odlasku medicinskih radnika i da ne pričamo.

I ako se novac neumereno i bahato troši na renoviranje Trga Radomira Putnika, po pitanju ostanka mladih u Kragujevcu se ne radi ništa. Za nas u Stranci slobode i pravde je najznačajnija i najbolja investicija u mlade ljude koji su budućnost ovog grada. Takav pristup nebrige o mladima morate da promenite! Potrebno je da se opredele značajna sredstva za podsticanje preduzetništva i otvaranje radnih mesta koja će mlade privući da ne beže iz Kragujevca i Srbije!

Želimo da znamo ko je kriv za takav odnos prema ljudima koji će jednog dana biti stub ovog grada?!

 

Maša Cvetković, članica Gradskog odbora i članica Mladih Stranke slobode i pravde, Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar