SSP Kragujevac : „Neuslovi za našu decu“

Povodom stanja u kome se nalazi Dečje odmaralište Kopaonik, saopštenjem za javnost koj potpisuje predsednik Gradskog odbora SSP u Kragujevcu Dalibor Jekić, oglasio se odbor te stranke. Saopštenje prenosimo u celosti :

Pogubnom i nerazumnom odlukom 2019. godine vlast Srpske napredne stranke je Dečje odmaralište Kopaonik pripojila Centru za obrazovanje Kragujevac koji se bavi stručnim usavršavanjem zaposlenih u obrazovanju. Nakon takve odluke je bilo jasno da vlast ne prepoznaje resurse kojima treba posvetiti posebnu pažnju i u koje treba uložiti sredstva kako bi se objekat doveo u stanje da ispunjava sve standarde, jer u njemu najviše borave deca, a sa druge strane može da ostvaruje značajnu dobit, jer se nalazi na atraktivnoj lokaciji.
Objekat na Kopaoniku se nalazi u očajnom stanju i ne vidi se niti iz budžeta, a ni iz plana poslovanja Centra za obrazovanje da je planirana značajnija investicija u rekonstrukciju Bloka I i II. Projekat rekonstrukcije koji je urađen pre nekoliko godina je predviđao potpunu rekonstrukciju tog objekta kako bi se ispunili svi standardi, odnosno rečeno je tada da možemo da smatramo da u objektu imamo samo zidove. Iz navedenog se vidi stanje objekta, ali to za ovu vlast nije prioritet, jer ne prepoznaje da je ovaj objekat pravo blago kako za zimovanje i rekreativnu nastavu naše dece tako i za mogućnost stvaranja dobiti koja bi bila usmerevana u razvojni koncept celokupne lokacije koja je u vlasništvu grada. Retko ko zna da na toj lokaciji postoji odobrenje za gradnju još 5.000 metara kvadratnih na prostoru depadansa. Umesto da ste uložili sredstva u rekonstrukciju ovog objekta i izgradnju novog gradska vlast je 2018. godine kupila objekat Zastavinog servisa na prvoj licitaciji za 360 miliona dinara koji do dana današnjeg nije stavljen u funkciju. Ovo je primer nedomaćinskog vođenja grada i neprepoznavanja prioriteta.
Dok su svi smeštajni kapaciteti na Kopaoniku puni naše odmaralište planira da u ovoj godini ostvari oko 22 hiljade noćenja što u odnosu na broj kreveta znači da će smeštajni kapaciteti biti popunjeni negde oko četiri meseca u ovoj godini. Treba dodati da na ostvarenje tog broja noćenja utiču i radnici koji su angažovani na Kopaoniku, a koji su smešteni u depadansu. Ovakva nepopunjenost smeštajnih kapaciteta potvrda je svega napred iznetog.
Stranka slobode i pravde zahteva od gradske vlasti da pod hitno ispravi nakaradnu odluku koja je unazadila ovaj objekat na Kopaoniku i da osnuje posebnu ustanovu Dečje odmaralište Kopaonik koje će imati ozbiljan i posvećen menadžment. Dečije odmaralište zahteva hitnu rekostrukciju od koje će korist pre svega imati kragujevačka deca koja trenutno idu na zimovanja po planinama koje nemaju snega, a nije retkost da zimuju i po banjama. Na žalost i na ovom primeru se vidi (ne)briga za našu decu.

Dalibor Jekić,
predsednik Gradskog odbora SSP Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar