„Srbija protiv nasilja“ još jedan protest sa blokadom održan u Kragujevcu

Učesnici protesta “Srbija protiv nasilja” posle šetnje ulicama Kragujevca blokirali su raskrsnicu kod Medicinske škole gde su, kako je i bilo najavljeno, ostali do 20 sati.

Prethodno, se više hiljada Kragujevčana se okupilo na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije.  Građanima se prvi obratio profesor istorije i dugogodišnji sindikalni lider Milan Jevtić.

“U našem razlabavljenom sistemu ne posedujemo ništa drugo nego reč na koju su se okomili oni koji ne drže svoju reč”, rekao je Jevtić.

On je ocenio da je u Srbiji veliki strah i to “onaj nihilistički”, koji poništava svaku aktivnost, misao i smisao.

Podsetio je da je Ivo Andrić govorio da je strah najveće zlo.

“Mi smo izabrali put da se borimo koliko god možemo, svakoga dana, svake nedelje, to smo morali da uradimo, jer ako se ne borimo protiv zla, mi zlo na određeni način ga podržavamo”, rekao je Jevtić.

Aktivistkinja Udruženja “Res publica” i “Medijskog skloništa” Bojana Vlajović Savić čestitala je građanima na istrajnosti u uverenju da mogu da se izbore za promene koje će omogućiti život u društvu u kome nasilje neće biti medijski promovisano već sankcionisano.

Ona je ocenila da zahtevi protesta mogu biti svedeni na samo jedan – da institucije države napokon počnu da primenjuju zakone.

Vlajović Savić je postavila pitanje gradonačelniku Kragujevca da li zaista misli da živi u demokratskom društvu kada poručuje da je u svim demokratskim društvima jednostavno doći na vlast, samo treba pobediti na izborima.

“Ili on veruje da je demokratija to kada za 365 dana predsednik Aleksandar Vučić ima 300 direktnih obraćanja na medijima sa nacionalnom frekvencijom? Da li je demokratija kada je nosilac izborne liste u svakom gradu i opštini u Srbiji jedan isti čovek”, upitala je Vlajović Savić.

Ona je upitala i da li je demokratija kada gradska televizija koju finansiraju svi građani Kragujevca sa 60 miliona dinara godišnje, za 48 sati objavi više od deset vesti i priloga o mitingu i Kongresu SNS-a.

“Mi želimo da živimo u demokratskom društvu u kom su mediji otvoreni, institucije sprovode zakone, a političari snose odgovornost za učinjeno”, poručila je Vlajović Savić.

Apsolvent Pravnog fakulteta Bojan Popović rekao je da je vlast uradila sve da otera mlade ljude iz grada i zemlje koje su prisvojili.

“Sada ćemo mi sve uraditi da oni odu, a da mi ostanemo”, rekao je Popović.

Poručio je da ovo nije “njihova Srbija” – Srbija nasilja, kiča, šunda, već Srbija poštenih i radnih ljudi koji se bore protiv nasilja i izopačenosti.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar