Slađan Rakić : Za čiju decu gospodine predsedniče?

Međunarodni dan deteta obeležava se širom sveta 20. novembra. Ovim datumom skreće se pažnja javnosti, ustanova, državnih institucija, nevladinog sektora na potrebe najmlađih kroz zajedničku borbu da se stvore što bolji uslovi za srećno detinjstvo i odrastanje.

Uskoro će biti 2 godine od propagiranja slogana vladajuće partije „ Za našu decu“. Opšte je poznato da se iskoristio nacistički slogan Adolfa Hitlera koji se koristio još u izbornoj kampanji 1936.godine. „Unseren Kindern – die Zukunft durch Adolf Hitler „ – „Naša deca- budućnost kroz (preko) Hitlera“. Da li je tvorac slogana u Srbiji hteo da prenese poruku da naša deca ne mogu da opstanu bez predsednika i da je budućnost naše dece u njegovim rukama?

Očigledno je da saborci moraju da podržavaju proklamovani kult vođe gde na čelu imamo jednog čoveka i njegove sledbenike. U prilog tome da se javno propagiraju nacističke ideje govori i objava visoko pozicioniranog funkcionera SNS-a, predsednika Skupštine grada Kragujevca, Miroslava Petrašinovića. Nakon sednice odbora ove stranke on je objavio „Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik Aleksandar Vučić “. Originalni slogan nacista glasi „Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer“ – „Jedan narod, jedna država, jedan Firer“. Za jednu zemlju koja ima ukorenjenu tradiciju antifašizma, za jedan grad Kragujevac koji ima jedne Šumarice, ovo je i više nego sramotno i nedopustivo. Očigledno je da se više niko od njih ne krije u propagiranju svojih nacističkih ideja i da je naravno pomenuti gospodin izjavio da nije znao da je to bio Hitlerov slogan.

Pod sloganom „Za našu decu“ jasno je da vođenje izdajničke i perfidne politike mora biti zamaskirano buđenjem emocija kod ljudi pa zašto onda da ne upotrebe decu u političke svrhe? Očigledna zloupotreba.

“Za našu decu” –  da li se misli na bolesnu decu koja se leče SMS porukama u inostranstvu jer ovde  nemamo ni stručan kadar ni adekvatna medicinska sredstva niti dovoljan novac za lečenje?

“Za našu decu” –  za decu čiji su roditelji zbog ovakvog režima napustili zemlju i gledaju kako da obezbede da se i njihova deca što pre isele?

“Za našu decu” –  koja  u eri digitalizacije obrazovanja i epidemiološke situacije nemaju adekvatne uslove za obrazovanje i praćenje online nastave? Grad Beograd je obezbedio osnovcima tablete i laptop računare nastavnicima, šta je sa ostalim gradovima i roditeljima koji nemaju sredstva da priušte svakom svom detetu pojedinačno adekvatnu tehonologiju, a takvih ima mnogo?

“Za našu decu” –  koja usled epidemiološke situacije ukoliko čak imaju vrlo malo povišenu temperaturu ne mogu da se  leče kod svog pedijatra već  moraju da idu na testiranje i čekaju satima u kovid bolnicama da  iako možda nisu zaražena dobiju mogućnost da se zaraze? Ostale dečije bolesti više ne postoje očigledno pa ako kao roditelj znate da je nešto drugo u pitanju sa vašim detetom morate da izdvojite novac za privatne lekare i lekove.

“Za našu decu” –  kojoj se svakodnevno u udarnim terminima preko  malih ekrana propagira nasilje, opšta izopačenost i devijacija ponašanja kroz rijaliti programe?

“Za našu decu” –  koja nisu bezbedna ni u školskim dvorištima?

“Za našu decu” –  koja trpe vršnjačko nasilje zbog čega se povećava broj samoubistava mladih do 18 godina?

Spisak je dug i poražavajući, a mi očigledno nismo dobro shvatili ovaj slogan koji je očigledno  više nego prisvojan i misli se na bolji položaj njihove dece, dece vladajuće elite kojima se bez sumnje obezbeđuju bolji uslovi i zaštita.

Svako dete treba da ima podjednake uslove i šanse za život u zdravom okruženju, nebitno da li potiče iz male ili velike sredine, bogatih ili siromašnih roditelja. Jedino adekvatnom sinergijom porodice kao osnovne ćelije društva i svih drugih institucija na svim nivoima možemo stvoriti uslove za zdravije odrastanje svakog deteta. Do tada, bilo bi lepo da se vladajuća stranka na ovaj dan zapita šta je to uradila dobro za decu  pod okriljem ovog nacističkog slogana.

 

 

 

Slađan Rakić

 

Odbornik Skupštine grada Kragujevca

Član Izvršnog odbora – Savez 90/zelenih Srbije

Predsednik grupe građana – Kragujevačka inicijativa

Post Author: Milan

Ostavi komentar