Održana panel diskusija Mladih stranke slobode i pravde Kragujevac povodom međunarodnog dana mladih – „Na početku beše REČ“

Saopštenje Mladih stranke slobode i pravde prenosimo u celosti :

Danas, 12. avgusta 2023. u HUB-u34, Mladi Stranke slobode i pravde su organizovali panel diskusiju pod nazivom „Na početku beše REČ“.
Glavna tema današnje panel diskusije je razlika između slobode govora i govora mržnje.
Govornici (Gosti) panel diskusije su bili:
• Bojana Vlajović Savić, novinar
• Borko Stefanović, potpredsednik Narodne skupštine, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde i pravnik
• Milica Stojadinović, pravnik
Panel diskusiju otvorila je Bojana Vlajović Savić, novinar. Diskutovala je na temu slobode govora u medijima. Naglasila je da sloboda govora u medijima u Srbiji ne postoji, te da su se novinari navikli i saživeli sa tim, dok je govor mržnje postao najnormalniji i sve učestaliji u medijima, pogotovo od strane aktuelne vlasti.
Panel diskusiju je nastavila Milica Stojadinović i dala nam jasnu definiciju slobode govora. Milica je naglasila da je u iskazivanju mišljenja najbitniji argument, te da mišljenje postaje relevantno tek kada se argumentuje.
Borko Stefanović se nadovezao na Milicu Stojadinović i naglasio da država mora doneti zakon o tome. „Mi živimo u spirali nasilja i pre maja meseca, mi smo država u autokratskom režimu, te ovo pitanje nije regulisano. Možemo da pričamo šta hoćemo i niko nam ne može ništa jer zakon nije jasno definisan“. Borko Stefanović je učesnicima u panel diskusiji naglasio da svaka građanska hrabrost i konzumiranje slobode govora ljude dovodi u građansku opasnost, pa čak i fizičku opasnost…
Gosti su posle otvaranja panel diskusije odgovarali na postavljena pitanja moderatora programa i ostalih učesnika panel diskusije. Neka od pitanja su:
Šta je po vašem mišljenju sloboda govora i koje su njene granice? U kojoj je meri sloboda govora zloupotrebljena u našem društvu? Za koji vid nasilja smatrate da je najzastupljeniji danas među mladima? Koji je najveći izazov mladima kada govorimo o suočavanju sa nasiljem? Da li je verbalno nasilje jače od fizičkog nasilja? Kakav je trenutni odnos pravosuđa i zakona prema verbalnom i fizičkom nasilju u smislu inkriminacije i koliko je sve to primenjivo u praksi? Da li smatrate da kleveta, kao krivično delo koje obuhvata i verbalno nasilje, treba da bude vraćena u Krivični zakon? Da li ste do sada Vi kao ličnost bili suočeni sa nekim vidom nasilja i kako možete posavetovati druge da se lakše izbore sa istim? Šta mislite da je ključni trenutak kada sloboda govora prelazi u nasilje?
Mišljenje je nešto iza čega mora stajati argument, oko ove definicije su se složila sva tri gosta.
Gosti panel diskusije su takođe diskutovali na temu sajber nasija, uzimanja bolovanja, prisilnog volonterskog staža, fizičkog nasilja koje je postalo sve vidljivije posle maja meseca, medijskog nasilja, uticaja govora mržnje na omladinu, preuzimanja odgovornosti za sam govor mržnje, ali i o tome „kako je ovo jedini događaj posvećen mladima u Kragujevcu, koji se održava na Međunarodni dan mladih“.

Mladi Stranke slobode i pravde

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar