NS : „Otvarači“ školskih klozeta, oglasite se!

Gradski odbor Narodne stranke oglasio se novim saopštenjem u vezi sa zgradom Tržnice. Saopštenje prenosimo u celosti :

Posle niza saopštenja na temu slučaja zgrade Tržnice, konferencija za medije, oglašavamo se ponovo, u svetlu novih saznanja, do kojih smo došli na ovu temu.
Iako se gradska vlast ovih dana hvali „grandioznim projektima“, pa svečano otvara školske klozete, istovremeno ostaje nejasno zašto za taj svečani čin nije iskorišćena nedavna poseta Bratislava Gašića gradu Kragujevcu, jer bi novopečeni ministar unutrašnjih poslova, inače, iskusni keramičar i majstor svog zanata, svakako dao stručnu ocenu izvedenih radova.
Sa druge strane, aktuelna gradska vlast glumi kolektivnu amneziju po pitanju Gradske tržnice i ponaša se po onoj narodnoj „ne rekosmo, izbegosmo“, pa smo prinuđeni da ih stalno podsećamo na tragično stanje Tržnice, koje su, svojom nesposobnošću, prouzrokovali.
Podsećamo javnost da su radovi na zgradi Tržnice otpočeli pre 950 dana, sa rokom završetka od 210 dana. Ovi rokovi su stalno pomerani kasnijim aneksima, do najnovijeg krajnjeg roka, 18. oktobra 2022. godine, koji je ponovo, vidi čuda, prekoračen, a da je za sve to vreme ni za šta utrošeno ogromnih 2,3 miliona evra, od ukupno predviđenih 3,9 miliona evra novca građana grada Kragujevca, koji je bespovratno bačen niz vetar.
Pošto je ponovo došlo do prekoračenja, krajnje je vreme je da se ovaj sramni projekat konačno obustavi i da se pokrenu svi pravni mehanizmi iz ugovora koji su potpisani i konkretno aktivira Član 7 Ugovora, koji predviđa da se Ugovor automatski raskida, ako je kašnjenje veće od 50 dana, a 50. dan je upravo danas. Takođe, Član 7 ovog Ugovora nalaže da se izvođaču radova naplati 2% sa PDV-om, za svaki dan kašnjenja. Znajući ažurnost naših gradskih vlasti, sumnjamo da će se bilo šta od ovoga dogoditi.
Ukoliko gradske vlasti ne obustave ovaj projekat, to će učiniti Inspekcija Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, kojoj je Gradski odbor Narodne stranke podneo zahtev da donese rešenje za poništavanje građevinske dozvole, a samim tim i i donese rešenje o vraćanju u prvobitno stanje zgrade Tržnice.
Ovom prilikom napominjemo da pravni tim Narodne stranke sprema krivičnu prijavu za sve u lancu izrade ovog projekta, kao i lancu odlučivanja i dobijanja dozvola za izgradnju.
Naime, Planom detaljne regulacije gradskog centra iz 2015. godine, nije dozvoljena dogradnja i nadogradnja objekta Tržnice, te su svi preduzeti radovi na Tržnici nezakoniti, jer započeta garaža i nadstrešica spadaju u objekte, po važećem Zakonu o planiranju i izgradnji.
Takođe, vrlo je „zanimljiva“ odluka da se uloga glavnog projektanta, dodeli, tada, pripravniku u JP „Urbanizam“, Ivanu N. Dimitrijeviću. Postavlja se pitanje da li je on, kao neiskusan arhitekta na početku karijere, mogao da sagleda ozbiljnost pristupa predlogu dogradnje u projektnom smislu, a posebno dogradnje objekta pod zaštitom. Uz to, vrlo je upitno vreme kada je navedeni arhitekta dobio licencu za projektovanje, jer je po zakonu ista neophodna, kako bi se stalo iza ovog projekta. Da li je ova sumnja opravdana, obavestićemo naknadno javnost, nakon što dobijemo odgovor od Inženjerske komore da li je licenca dobijena blagovremeno ili ne i da li je i na ovom mestu prekršen zakon. Zanimljivo je da je na tabli ispred Tržnice, namerno ili nenamerno, vidi čuda, baš izostavljena poslednja dva broja licence navedenog arhitekte.
Važnu ulogu je odigrao i gospodin doveden iz Novog Sada, Dragan Dunčić, inače geograf po struci, koji je od strane Srpske napredne stranke postavljen za direktora Javnog preduzeća „Urbanizam“ i koji je overio i potpisao nezakoniti dokument o započinjanju radova.
Zanimljivo je da je isti čovek, kao direktor Republičke agencije za prostorno planiranje, potpisao potrebnu dokumentaciju za projekat „Beograd na vodi“, te je jasno da se radi o čoveku od poverenja vladajuće stranke, koji je spreman da zažmuri na jedno oko, kada je to potrebno.
Uz gospodina Dunčića, svakako veliku odgovornost snosi i izvršni direktor Javnog preuzeća „Urbanizam“, gospođa Vesna Jovanović Milošević, koja je potpisivala svu dokumentaciju i dala saglasnost, pre definitivnog odobravanja od strane Dragana Dunčića. Napominjemo da se gospođa Jovanović Milošević i dalje nalazi na poziciji izvršnog direktora JP „Urbanizam“.
Naravno, pošto riba smrdi od glave, a ne od repa, najveću odgovornost snosi upravo tadašnji gradonačelnik, jer se sve odluke donose na Gradskom veću, kojim on predsedava, kao i tadašnja načelnica Gradske uprave za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine, gospođa LJiljana Sekulić.
Na kraju, znamo zašto gradonačelnik Dašić poziva opoziciju u njegovu kancelariju na razgovore, a to je jeftin pokušaj da se na sve načine spreči da ovakvi podaci ugledaju svetlo dana i koji do kraja razgolićuju svu nesposobnost i korumpiranost aktuelne gradske vlasti.
Uporno izbegavanje pitanja na temu Tržnice, te izigravanje „mute ćute“ i uvređene mlade, od strane gradonačelnika i ostalih gradskih čelnika, a istovremeno svečano otvaranje školskih toaleta, prešlo je granicu zdravog razuma i pokazuje svu tragikomičnost trenutka u kom se nalazimo.
No, i ovo će se jednom juče zvati…

Gradski odbor Narodne stranke Kragujevac

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar