NS : Nedomaćinski odnos u upravljanju gradom obeležje gradske vlasti

Saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti, oglasio se gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu :

Nedostatak ozbiljnijih kapitalnih ulaganja i nedomaćinski odnos prema upravljanju gradom predstavlja ključno obeležje gradskih vlasti na čelu sa Srpskom naprednom strankom i njenim satelitima. Svedoci smo da od dolaska naprednjaka na vlast u našem gradu, imamo na delu samo pompezna hvalisanja o realizaciji velikih projekata, dok je stvarnost sasvim drugačija.
Tako da umesto realizacije vitalnih projekata koji bi značajno unapredili život u našem gradu, gradska vlast nije u stanju da i nakon ogromnog prekoračenja u rokovima, završi već započete projekte, i to poput rekonstrukcije zgrade Gradske tržnice. Umesto odgovornog upravljanja gradskim finansijama, suočavamo se sa činjenicom da se na samo tri projekta utrošilo preko 11 miliona evra poreskih obveznika, i to pored pomenute rekonstrukcije Gradske tržnice na koju će se utrošiti 3,9 miliona evra na objekat Javne garaže kod Srca na koji je utrošeno 3,5 miliona evra i koji se po svim do sada prikazanim parametrima pokazuje kao ekonomski neisplativ, kao i na kupovinu Zastavinog servisa koji bi trebalo da se od strane ekonomista proučava kao simbol amaterizma i rasipništva od strane neodgovornih gradskih vlasti. Da podsetimo naše sugrađane da su „gradski oci“ prostor Zastavinog servisa kupili za 3,6 miliona evra kako bi na tom prostoru bila izgrađena nova autobuska stanica. Kao rezultat ove sulude transakcije, imamo odustajanje gradske vlasti od izgradnje autobuske stanice na kupljenom prostoru, iako su potrošene enormne pare građana Kraguejvca, plaćene konsultanske usluge 400.000 evra, kao i penali u iznosu od 180.000 evra.
Neprihvatljivo je da se godinama Kragujevac, kao četvrti grad i naučni, privredni, sportski, kulturni centar čitavog regiona lišava rekonstrukcije Kliničkog centra (UKCK), kao zdravstvene ustanove kojoj gravitira dva miliona pacijenata, iako se već dve decenije o tome govori. Projekat izgradnje Opšte bolnice koji bi značajno poboljšao lečenje samih Kragujevčana i meštana iz okruga niko i ne spominje od predstavnika gradske vlasti.
Kao univerzitetski grad i grad koji odiše bogatim kulturnim nasleđem i stvaralaštvom, zaprepašćuje da ne postoje bilo kakvi planovi o izgradnji zgrade Filološko-umetničkog fakulteta i Gradske biblioteke. I dalje naši studenti obavljaju nastavu po iznajmljenim prostorima, dok se naša biblioteka i dalje nalazi u neodgovarajućim uslovima Prvog sprata nekadašnjeg Gradskog doma.
Pored inertnosti i nesposobnosti lokalnih naprednjaka koji vode grad, još veći odnosnepoštovanja prema Kragujevcu imamo od strane republičkih vlasti. Takođe, svedoci smo da su od dolaska naprednjaka na vlast u Kragujevac, mnoge uprave državnih institucija izmeštene iz našeg grada. Jasno je da je Kragujevac nacrtom Prostornog plana Republike Srbije u periodu od 2021. do 2035. godine, a koji trasira puteve razvoja okruga i gradova, značajno degradiran od strane naprednjačke vlasti u odnosu na prethodne prostorne planove. U odnosu na prethodna strateška dokumenta (PPRS 1996. i PP RS 2020. godine), Kragujevac je degradiran na nivo gradova od kojih ima znatno više stanovnika, poput Leskovca, Zrenjanina, pri čemu je predviđeno gubljenje statusa koji imaju Novi Sad i Niš, odnosno gubljenje statusa makroregionalnog centra.
Ima li eklatatnijeg primera u prilog pomenutoj tvrdnji od saobraćajne marginalizacije Kragujevca, imajući u vidu da je u 21. veku razvoj jednog grada i regiona bez dobro povezane mreže modernih puteva nezamisliv.

Post Author: Milan

Ostavi komentar