NS : „Klinički centar u Kragujevcu i dalje zaboravljen od strane vlasti“

Saopštenje Gradskog odbora Narodne stranke u Kragujevcu prenosimo u celosti :

Najava predsednika Republike Srbije Vučića da će država uložiti preko 60 miliona evra u rekonstrukciju i opremanje Opšte bolnice u Novom Pazaru, a koja bi po njegovom rečima trebalo da preraste u Kliničko-bolnički Centar, predstavlja još jedan primer da na delu imamo političko usmeravanje projekata u zdravstvu, a ne planski pristup zdravstvenoj politici. Kako drugačije da se objasni činjenica da je pre mesec dana Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije obavestilo javnost da je obustavljen tender za projektovanje gradnje i rekonstrukciju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac?

Godinama se Kragujevčani obasipaju informacijama o rekonstrukciji Kliničkog centra, pri čemu izostaju konkretni pomaci po tom pitanju. Dok se vlast hvali uspešnom rekonstrukcijom i izgradnjom nekih drugih zdravstvenih ustanova ,a u ovom slučaju u vidu najave ulaganja u Opštu bolnicu u Novom Pazaru, naš Klinički centar ostaje zaboravljen. Kao odgovorni političari podržavamo rekonstrukciju svake zdravstvene ustanove u Srbiji, uključujući i slučaj bolnice u Pazaru, ali želimo da ukažemo javnosti da je naš Klinički centar nepravedno zapostavljen, čime je ugrožena zdravstvena zaštita ne samo Kragujevčana, već blizu 2 miliona pacijenata koji se u njemu leče. Da paradoks bude veći, u kragujevačkom Kliničkom centru leče se i građani Novog Pazara i čitavog Raškog okruga, tako da su i oni oštećeni njegovom marginalizacijom.

Ozbiljan problem prilikom eventualnog prerastanja Opšte bolnice u Pazaru u Kliničko-bolnički Centar mogao bi da predstavlja deficit stručnih kadrova, imajući u
vidu da je za funkcionisanje zdravstvene ustanove na tom nivou neophodno njihovo značajno angažovanje. Na primeru savremenog Dijagnostičkog centra koji je adekvatno opremljen, pokazalo se da je u Pazaru nužno dodatno angažovanje kvalifikovanog medicinskog kadra.

Bez valjane rekonstrukcije i opremanja, kragujevački Univerzitetski klinički centar neće moći da se valjano razvija u naučnom, stručnom i tehnološkom smislu, dok će zdravstvena nega pacijenata biti ugrožena. Kao što je Kragujevac zanemaren od strane ove vlasti po nizu pitanja, tako se marginalizacija odnosi i na zdravstvenu politiku, pri čemu je slučaj našeg Kliničkog centra pravi primer.

Post Author: Milan

Ostavi komentar