NS : Hitna rekonstrukcija Kneževog arsenala kao uslov za nastavak i razvoj festivala

Saopštenje Gradskog odbora Narodne stranke prenosimo u celosti :

Grad Kragujevac je doneo Odluku da se opredele sredstva za sanaciju dimnjaka u okviru Kneževog Arsenala, jer je nebezbedan. Ako je stanje dimnjaka takvo onda je nebezbedan prostor sve oko dimnjaka i to celom njegovom visinom i to u radijusu koji zahvata ceo plato, a ne nekoliko metara oko njega, tako da se i ceo plato mora proglasiti za nebezbednu zonu, a ne samo par metara od dimnjaka.
U radionicama oko dimnjaka (koje su dostupne posetiocima festivala) sa urušenih krovova visi staklo, metal i delovi greda i sve je sklono padu i dostupno posetiocima jer je sve razvaljeno i godinama se urušava od vremenskih nepogoda i vibracija koje proizvode zvučnici u toj meri da se delovi prozora i krova koji su urušeni dodatno urušavaju. U takvim uslovima nijedan grad na svetu ne organizuje festival jer organizator posetioce dovodi u opasnost. To je pre svega pitanje bezbednosti posetilaca o kojoj gradonačelnik i većnik za kulturu ne pokazuju ni trunku odgovornosti, iako su jedini odgovorni jer ništa ne preduzimaju za bezbednost posetilaca godinama.
Naravno da podržavamo organizaciju koncerata kao kulturni brend Kragujevca, ali sve treba da ima svoju meru. Grad sa organizacijom festivala u Arsenalu ugrožava bezbednost posetilaca, maltertira građane sa bukom i prikazuje turistima industrijsko nasleđe kao ruine i tako brukaju sami sebe i naš grad Kragujevac. Gosti koji posećuju festival a dolaze van Kragujevca obiđu Arsenal i danju i ta slika je sramotna, jer pokazuje da je grad nesposoban da popravi makar ulazna vrata i prozore radionica, kako bi makar spolja izgledalo bar minimum pristojno, a i kako niko ne bi ulazio u te objekte koji su nebezbedni.
Godinama se izdaje prostor za festival i to udruženju iz Beograda, a da se ni dinar ne vraća za obnovu Arsenala. Ako je gradonačelnik javno objavio da ulaže u obnovu dimnjaka, jer je dimnjak opasan po bezbednost, onda na takvom mestu nema organizacije koncerata i onaj ko ga organizuje odgovara krivično, jer ugrožava živote posetilaca. Staklo koje visi sa krovova radionica i metal i ekseri mogu naneti veću štetu jer su dostupni posetiocima. Vrata od radionica na trgu su urasla u korov i sramota je da se unutra može ući, ali i da neko vidi kako postupamo sa nasleđem.
Većnik za kulturu treba da podnese ostavku, jer je Vojno-tehnički zavod pod zaštitom, a on je zadužen i za oblast zaštite i ništa ne čini da se Arsenal makar delom privremeno sredi, već dozvoljava da se tamo koncerti dešavaju iz godine u godinu i da neko od toga prihoduje, bez uslovljenih obaveze da gradu od svakog festivala odvoji neki deo za oporavak objekata koji su u vlasništvu grada. Količina novca koje je grad opredelio za festivale bi samo za jednu godinu pauze bila dovoljna da se bar vrata i prozori stave u funkciju ali im naravno nije stalo do toga jer da jeste to su mogli do sada da urade i tako zaštite posetioce.
Vrhunska neorganizacija i bahatost. U pitanju je sramno predstavljanje grada, ugrožavanje posetilaca i apsolutno nedomaćinsko poslovanje.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar