NS : „1.000 dana spomenika nesposobnosti gradske vlasti“

Saopštenje Gradskog odbora Narodne stranke prenosimo u celosti :

Zgrada gradske tržnice je završena 1929. godine, a za njenu izgradnju je početkom 20. veka bilo potrebno svega 100 dana. Sada, posle 1.000 dana, jedno od obeležja ovog grada, spomenik kulture koji je pod zaštitom države, doveden je na sam rub uništenja, isključivo nesposobnošću aktuelne gradske vlasti.
Istovremeno, ova tužna građevina postala je svojevrsni spomenik, simbol i pokazatelj neznanja, bahatosti i nestručnosti na svim nivoima vlasti, koja kao kuga razjeda ovu zemlju.
U najmanju ruku, tragikomično je delovao skup za Sretenje, u porti stare crkve, gde je „veliki i neporecivi“ nam vođa, pred svojim obožavaocima i poklonicima, izašlim „sasvim spontano“ iz kancelarija više gradskih javnih preduzeća, izjavio kako će na kraju on sam obnoviti Tržnicu.
Ovom prilikom pitamo gradonačelnika Dašića da li je iskoristio posetu predsednika da ga upozna sa „očiglednim“ napretkom radova na Tržnici? Da li je predsednik zadovoljan i srećan zbog „ekonomičnosti i uštede novca“ prilikom preduzetih radova? Ne sumnjamo da jeste!
Šalu na stranu, očigledno videvši da će, zbog ove i ovakve gradske vlasti i njenih (ne)dela, na narednim lokalnim izborima u ovom gradu SNS doživeti debakl, veliki vođa je rešio da vadi kestenje iz vatre i obećao završetak radova na Tržnici, a ako budemo „dobri“, dobićemo i stadion pride.
Naravno, ostaje otvoreno pitanje hoće li neko odgovarati pred zakonom za utrošenih i bačenih 2,5 miliona evra, koliko je do danas uloženo u Tržnicu!? Takođe, hoće li neko odgovarati za podignutu hipoteku nad ovim spomenikom kulture, kao i za preduzete radove, koji su potpuno nezakoniti?
U vezi sa tim, Gradski odbor Narodne stranke je više puta skretao pažnju javnosti na nepravilnosti i nezakonitosti kada su radovi na Tržnici u pitanju, imenujući imenom i prezimenom najodgovornije.
Na kraju krajeva, pre dve i po godine smo podneli krivičnu prijavu protiv najodgovornijih u uništavanju Tržnice i, naravno, za sve ovo vreme nismo dobili nikakav odgovor, niti ćemo, na žalost, dok je ove vlasti.
A u zgradi opštine po ovom pitanju tajac, glas se ne čuje. Čućemo ih samo prilikom otvaranja grandioznih projekata, kao što su skejt parkovi, školski toaleti i slično. NJih realno stanje i život ovog grada odavno već ne zanima.
Ozbiljna i samomisleća vlast, u nekoj uređenoj zemlji, ali ne i ovoj, ima svest o vlastitoj odgovornosti, koja se, koristeći svoju poziciju, trudi da svojim činjenjem unapredi svoju zajednicu, kao i kvalitet života ljudi u njoj, a u opštem interesu svih.
To je od naše aktuelne gradske vlasti, na žalost, ipak previše očekivati, jer je za to potreban moral, kapacitet i inicijativa, koji u ovom slučaju jednostavno ne postoje.

Post Author: Milan

Ostavi komentar