Kragujevačka inicijativa : Besplatno obrazovanje bez diskriminacije

Saopštenje za javnost „Kragujevačke inicijative“ prenosimo u celosti :

Dete je dete, nebitno u kom delu države da živi, treba da ima mogućnost da ostvari Ustavom zagarantovana prava, kao što je pravo na besplatno školovanje bez ikakve diskriminacije.

Učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu kao i pojedinim opštinama Srbije će u predstojećoj školskoj godini dobiti besplatne udžbenike koje im obezbeđuju lokalne samouprave. Paradoks je da će u Beogradu neki učenici dobiti i po dva ista kompleta. Reč je o deci iz socijalno ugroženih porodica koja su i ranije dobijala besplatne udžbenike, te zbog nemogućnosti dogovora između resornog ministarstva i Grada Beograda, oni će dobiti po dva ista kompleta što je potpuno bespotrebno. Taj višak je sigurno mogao da pokrije potrebe neke druge manje razvijene opštine koja ima manji broj đaka, ali očigledno gde se ima tu se i preliva, ali potpuno neracionalno.

Uprkos predlogu Kragujevačke inicijative, koji je za nekoliko dana potpisao veliki broj građana, Skupština Grada Kragujevca ostala je „gluva“ na vapaje roditelja i odbila da razgovara na tu temu.  Ne samo da su skinuli odgovornost sa sebe da nisu nadležni „da nameću školama izdavače“, kao što je Fondacija Alek Kavčić koja nudi model besplatnog obrazovanja, već nema ni govora o finansiranju udžbenika iz budžeta grada za ostale školarce, osim prvake, nebitno kojim drugim izdavačkim kućama. Obzirom da sredstva budžetom nisu opredeljena, roditelji su izloženi enormno visokim troškovima za nabavku udžbenika, a kragujevački đaci diskriminisani i uskraćeni za prava koja ostvaruju njihovi vršnjaci u nekim delovima Srbije.

Ustav članom 71 propisuje: „Svako ima pravo na obrazovanje. Osnovno obrazovanje je obavezno i besplatno, a srednje obrazovanje je besplatno.“ Evidentno je da država ovu obavezu ne ispunjava kao ni grad Kragujevac čiji budžet pokazuje da ima mesta za finansiranje udžbenika, međutim gradska vlast novac građana rasipa neracionalno na stvari koje nisu od vitalnog interesa za funkcionisanje grada. Iako rešenje postoji kao i model besplatnog školovanja ovakvim ophođenjem produbljuje se već postojeći jaz u društvu.

Kragujevačka inicijativa najoštrije osuđuje takvu bahatost i nebrigu ka našim školarcima i njihovim roditeljima. Učenici u Kragujevcu nisu građani drugog reda i ne smeju im biti uskraćena ustavna prava koja uživaju njihovi vršnjaci u nekim drugim gradovima.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar